Zöldhullám

100 millió embert taszíthat szegénységbe a klímaváltozás

100 millió embert taszíthat szegénységbe a klímaváltozás

2015.11.15 zsoltmelinda

A klímaváltozás 100 millió embert foszthat meg egyáltalán attól a lehetőségtől, hogy megpróbáljon kitörni a szegénységből.

sustainable-development.jpg

A Világbank szerint arra kell koncentrálni, hogy azoknak segítsünk alkalmazkodni a drasztikus időjárási változásokhoz és ezek hatásaihoz, akik a legelesettebbek.  

Az ENSZ 160 tagországa idén nyáron fogadta el a fenntartható fejlődési célokat (Sustainable Development Goals – SDGs), amelyek meghatározzák majd a világszervezet fellépést például a szegénység és az éhezés ellen. A Világbank szerint azonban a klímaváltozás keresztülhúzhatja a számításokat, a helyzet sokkal súlyosabb.

„Ha nem sikerül gyors, átfogó és klímabarát fejlődést megvalósítani úgy, hogy közben jelentősen csökkenjen a káros anyagok kibocsátása, 2030-ra 100 millióval több ember él majd szegénységben” – áll a Világbank jelentésében, melyet alig néhány héttel a párizsi klímacsúcs előtt hoztak nyilvánosságra.

Az okok között szerepel például, hogy a mezőgazdasági termelés a szárazság miatt teljesen kiszámíthatatlan, hogy a szélsőséges időjárás miatt megugranak az élelmiszerárak, illetve hogy a nagyobb hőségek vagy árvizek után nagyobb a járványok pusztításának az esélye. A különösen veszélyeztetett területek Afrika és Ázsia déli része. 

A jelentés teljes szövege innen tölthető le: Shock Waves: Managing the Impacts of Climate Change on Poverty

 

via Nation of Change

komment komment

politika szegénység ENSZ párizsi klímacsúcs

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr668078428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása