Zöldhullám

A kukának termelünk élelmiszert

A kukának termelünk élelmiszert

2016.01.23 zsoltmelinda

Minél gazdagabb egy ország, annál nagyobb választék kerül a fogyasztók elé, ami összességében az élelmiszerfelesleg mértékét növeli. Európában és Észak-Amerikában a szükséges, azaz a végül elfogyasztott élelmiszer másfélszeresét-dupláját teszik a polcokra, így a megtermelt élelmiszer feléről eleve tudni lehet, hogy a kukában végzi.

tristram.jpg

Ha feltételezzük, hogy a teljes lakosság húsmentesen táplálkozik, így a manapság alkalmazott kiváló minőségű állati takarmányt is az élelmiszer kategóriába sorolhatjuk, akkor a felesleg mértéke a szükséges 3-4-szerese is lehet.

Ezek az arányok több szempontból is borzasztóan hangzanak, ugyanakkor az is látszik, hogy a fejlett országokban hatalmas élelmiszertartalékok vannak még. Ez azért különösen jó hír, mert az ENSZ becslése szerint globálisan a jelenlegi 7,3 milliárdos népesség 2050-re eléri a 9,7 milliárd főt. A bolygó ökológiai határait pedig már nagyjából elértük, így az emberiség túlélése, vagy akár csak az életminősége nagyon nagy mértékben függ a mezőgazdaság hatékonyságától.

A kérdés tehát az, hogy hogyan lehet a most kidobott élelmiszert megmenteni.

Nézze meg Tristram Stuart TED-es előadását!

komment komment

innováció mezőgazdaság élelmiszerbiztonság

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr98303864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása