Zöldhullám

NATO: a zöldenergia katonák életét menti meg

NATO: a zöldenergia katonák életét menti meg

2016.01.30 zsoltmelinda

Intelligens hálózatok, mobil napelemek és szélenergia jelentik a biztonságos alternatívát a katonák számára, amikor ellenséges terepen teljesítenek szolgálatot.

nato.jpg

A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a héten hozta nyilvánosságra éves jelentését. A dokumentum foglalkozik azzal, hogy a szövetség 2015-ben mit tett a békéért és a biztonságért, hogyan fokozta az elrettentést és a védelmet, milyen biztonságot célzó fejlesztéseket hajtott végre, hogyan alakította át a képességeket, milyen előrelépések történtek a kapcsolatépítésben, valamint a nők helyzetének javításában a béke és biztonság területén, kitér továbbá szervezeti kérdésekre is. Azaz a dokumentum nem tartalmaz a zöldenergiáról szóló külön fejezetet, a témával mégis foglalkozik.

A jelentés teljes szövege itt érhető el>>  

Az éves jelentés szerint a NATO növeli a megújulókra és az energiahatékonyságra szánt fejlesztési kereteket, hiszen ezzel a növelhető a katonák biztonsága a konfliktusövezetekben. Emellett persze olcsóbb is, hiszen így kevesebb fosszilis üzemanyagot használnak.

2003 és 2007 között legkevesebb 3000 szövetséges katona vesztette életét olyan támadásokban, amelyeket víz- vagy üzemanyagszállító konvojok ellen hajtottak végre Irakban és Afganisztánban.

Ha nem számítjuk bele a nemzetállamokat, akkor ma a Pentagon vásárolja a világon a legtöbb üzemanyagot. 2016-ban várhatóan 12,9 milliárd dollárt költenek erre.

Az amerikai haditengerészet egyébként épp a közelmúltban jelentette be, hogy a hadihajókhoz bioüzemanyagokat kezdenek alkalmazni. Ezzel képesek garantálni az energiabiztonságot, függetlenednek az olajpiactól, azaz az olajat nem lehet ellenük fegyverként használni.

 

via Climate Home 

komment komment

konfliktus energiabiztonság energiahatékonyság bioüzemanyagok NATO

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr708335938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása