Zöldhullám

Egy év a természetben 3 percben

Egy év a természetben 3 percben

2016.03.12 zsoltmelinda

Az USA Indiana államának egy eldugott erdejében éldegélt egy művész, Samuel Orr, aki 15 hónapon keresztül felvételeket készített az ablakából.

hinklehouse1.jpg

Fotózott 40 ezer képet, illetve a gyűjteményébe kerültek még 5-8 másodperces videók, amelyeket kulcsfontosságú napokon, eseményekkor, évszakokban vett fel. Végül az egészet összerakta egy alig 3 perces filmbe, tett hozzá hangulatban hozzáillő zenét is.

A közelmúltban hoztak nyilvánosságra egy Nagy-Britanniában készült tanulmányt, mely szerint 9 gyerek közül legalább egyre igaz az, hogy az utóbbi 12 hónapban nem járt parkban, erdőben, vízparton, azaz semmiféle természetes környezetben. Nem meglepő módon a zöldben töltött idő szorosan kapcsolódik az anyagi helyzethez és az életszínvonalhoz. Érdekes arányokat mutatott az is, amikor azt vizsgálták, hogy a gyerekek mennyire követik a szülői mintát. A rendszeresen természetbe járó szülők gyerekeinek 82 százaléka kezdett ugyancsak rendszeresen járni a természetbe, míg a természetet kevésbé élvező szülők gyerekei közül csak 39 százalék tett ugyanígy.

Végül idézzük fel a Stanford Egyetem egyik kutatását, ami azt állapította meg, hogy a városlakók mentális egészségéhez elengedhetetlenül szükséges időt tölteni a természetben. A városi környezet ugyanis számos stressz faktort hordoz, ez pedig olyan agyi aktivitást eredményez, ami ha krónikussá válik, akár depressziót is okozhat.

komment komment

egészség természet urbánus agyhullám naphullám

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr298466658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása