Zöldhullám

Eddig még senki nem úszta át a Holt-tengert

Eddig még senki nem úszta át a Holt-tengert

2016.11.19 zsoltmelinda

Aktivisták és profi úszók nemzetközi csapata vágott neki a Holt-tenger átúszásának, hogy ezzel hívják fel a figyelmet arra, hogy még soha nem volt ilyen alacsony a vízszint, és a tó egyre közelebb kerül a kiszáradáshoz.

deadsea.jpg

Az elmúlt három évtizedben 25 méterrel alacsonyabb lett a vízszint köszönhetően annak, hogy Szíria, Jordánia és Izrael jelentősen megcsapolják a Jordán folyó édes vizét, mielőtt az a Holt-tengerbe juthatna. Környezetvédők szerint a teljes vízgyűjtőterület ökoszisztémája károsodott, és összefogást várnak a kormányoktól a megmentésére.   

A Holt-tenger a Föld legalacsonyabb pontja, a tengerszint alatt 420 méterrel fekszik. További különlegessége, hogy sótartalma az átlagos tengervíz háromszorosa, így érzésre leginkább olyan, mintha egy tál olajban úsznánk. Annak is inkább a felszínén, mert sűrűsége miatt az emberi test nem süllyed el benne.

Az úszóknak így sajátos volt a technikájuk is, lábtempót nem igazán használtak, hogy ne terheljék túl az alsó hátizmokat. A 28 úszót orvoscsoport kísérte, és az úszók komoly védőfelszerelést viseltek. A 15 kilométeres távot 7 óra alatt tették meg.  

Az esemény diplomáciai szempontból is különleges, hiszen a sikeréhez a Holt-tenger mentén fekvő Izrael, Jordánia és Ciszjordánia összefogására volt szükség.

via Haaretz

komment komment

víz szárazság Közel-Kelet

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr6511972734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása