Zöldhullám

Kövesse élőben az európai szén-dioxid-kibocsátást!

Kövesse élőben az európai szén-dioxid-kibocsátást!

2017.01.14 zsoltmelinda

Európa interaktív térképen lehet követni, hogy az elektromos áramot milyen forrásokból állítják elő, milyen az eloszlása a kontinensen, és hogy a termelés milyen kibocsátással jár.

aram.jpg

A térkép megtekintéséhez klikk ide>>> 

Jól látszik például, hogy Franciaország kibocsátás szempontjából az EU élvonalában található, amit a nukleáris energiának köszönhet. Norvégia azonban még ennél is jobb eredményeket tud felmutatni, ráadásul megújuló energiára építve, ott ugyanis a vízerőművek adjak a villamos energia túlnyomó részét.

Spanyolország esetében például érdekes, hogy az energiaforrások eloszlása milyen változatos, még jelentős szerepet játszanak a fosszilisok, de érdemi szerepe van a víznek és a szélnek is. A szomszédos Portugáliában pedig kifejezetten dübörögnek a szélerőművek.

A fekete folt Európában Lengyelország, ahol a villamos energiát gyakorlatilag majdnem teljes mértékben szénerőművekben termelik, ami meg is látszik a kibocsátásán és egyébként a hírekben gyakran szereplő légszennyezettségi adatokon is. Nem véletlenül nevezik Lengyelországot Európa Kínájának.  

Magyarország kibocsátás szempontjából megbújik szépen a középmezőnyben, a fosszilis gáz és szén mellett nagy szeletet hasít ki a nukleáris energia, a megújulók azonban nagyjából nem is mérhetőek.  

komment komment

atom szén-dioxid EU

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr8112124767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása