Zöldhullám

2020: az elektromos autók és a napenergia veszik át a hatalmat

2020: az elektromos autók és a napenergia veszik át a hatalmat

2017.02.05 zsoltmelinda

Az elektromos autók és a napelemek gyártási költségeinek csökkenése végre leállíthatja a fosszilis üzemanyagok iránti keresletet akár 2020-ra.

nap.png

Egy friss tanulmány szerint a zöld technológiák költségeinek drasztikus csökkenése, és a nemzetközi közösségben egyre erősödő elköteleződés a kibocsátáscsökkentés mellett pár éven belül 10 százalékos piacvesztést okozhat a szennyező üzemanyagoknak.

Az Imperial College London Grantham Intézete és a Carbon Tracker közös tanulmánya kitér arra is, hogy ez a 10 százalék már elég ahhoz, hogy a piac teljesen átalakuljon. A nagy energiaszolgáltatók ugyanis nincsenek felkészülve arra, hogy a gazdaságban valóban megtörténik a váltás, és egyre jobban teret hódítanak az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák. A kibocsátáscsökkentésre vonatkozó kezdeményezéseket rendre alábecsülik, és arra számítanak, hogy minden marad a régiben, olvasható a tanulmányban.    

A napenergia hasznosításának költségei az elmúlt 7 évben 85 százalékkal csökkentek. A napenergia képes lesz biztosítani 2040-re a globális energiaszükséglet 23 százalékát, 2050-re a 29 százalékát, amivel teljesen kiszorítaná a szenet, a gáznak pedig mindössze 1 százalék piaci részesedése maradna.    

2035-re a közúti közlekedésben a járművek 35 százaléka lehet elektromos üzemű, 2050-re pedig már a kétharmaduk.

Ha a tanulmányban felvázolt forgatókönyv tényleg megvalósul, az azt jelentené, hogy a kőolaj és a szén iránti kereslet 2020-ban érné el a csúcspontját, és utána folyamatosan csökkenne.

A globális felmelegedés szempontjából ez 2,4 és 2,7 Celsius-fok hőmérsékletnövekedést jelentene, míg ha az egyes országok ambiciózus vállalásokat tesznek, ez lehetne akár 2,1-2,3 fok is. Azonban ha villamosenergia-termelés és a közlekedési szektor mellett a fűtési rendszereknél, illetve az iparban is megtörténik a váltás, akkor akár meg is valósulhatnak a nemzetközi közösség kitűzött klímavédelmi céljai.

via Guardian 

komment komment

közlekedés olaj elektromos autó szén energiabiztonság zöldgazdaság naphullám

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr7112184150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása