Zöldhullám

170-szer vagyunk gyorsabbak a természetnél

170-szer vagyunk gyorsabbak a természetnél

2017.02.12 zsoltmelinda

Kutatók kifejlesztettek egy olyan matematikai modellt, amelynek segítségével részletesebben megismerhetjük az emberiség éghajlatra gyakorolt hatását. Arra jutottak, hogy az emberiség tevékenysége 170-szeresére gyorsítja a klímaváltozás folyamatát.  

546894.jpg

Az Australian National University és a Stockholm Resilience Centre kutatócsoportjának tanulmánya szerint több mint 4 milliárd éven keresztül csillagászati és geofizikai tényezők dominálták a Földet érő hatásokat, azonban az elmúlt hat évtizedben az emberiség rendkívül gyors ütemű változásokat indított el. Mára az emberi erő gyakorlatilag a természet erejével vetekszik.

A matematikai modell valójában egy olyan egyenlet, amely leírja a Föld életfenntartó rendszerének változásait: a légkör, az óceánok, erdők és mocsarak, a vizek és a jégtakarók és az élet sokféleségét. Ebben az egyenletben a csillagászati és geofizikai tényezők értéke általában nulla, hiszen ilyen időintervallumban érdemi változás nem mérhető, de a hatásuk továbbra is jelen van, csak nagyságrendekkel kisebb, mint az emberiségé. 

via Guardian 

komment komment

természet klímaváltozás világvége

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr8212252380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása