Zöldhullám

Technológiai robbanás közelében a biomassza-feldolgozás

Technológiai robbanás közelében a biomassza-feldolgozás

2017.06.16 zsoltmelinda

Biomasszára épülő alapanyagok válthatják ki a fosszilis alapú társaikat. A folyamat már nagyban zajlik üzemanyagokkal, de újabb és újabb termékek kerülnek a piacra, mindez csak a már meglévő technológiák és az új fejlesztések függvénye.

brfnry.jpg

A technológia fejlődésével az etanolgyártás egyrészt egyre hatékonyabbá és környezetbarátabbá válik, másrészt a hasznos végtermékek még szélesebb skáláját kínálja majd. Jelenleg a feldolgozásnak két alapvető módszere létezik: első és második generációs, másképp hagyományos és új fejlesztésű. A legfőbb különbség közöttük az előállításához használt cukrok forrása. Amíg az első generációs etanol esetében a cukrok forrása például gabonákból, cukorrépából, cukornádból nyert keményítő, addig a második generációs etanol cukorforrásai a búzaszalmában, kukoricaszárban, fában, mezőgazdasági maradványokban és háztartási szemétben fellelhető cellulózok és hemicellulózok. A két technológia egymással párhuzamosan, egymást kiegészítve fejlődik abba az irányba, hogy maradéktalanul kiszorítsák a fosszilis alapanyagokat.

A biofinomítók koncepciója különböző üzemanyagok, élelmiszerek, alapanyagok, egészségügyi termékek előállítása organikus nyersanyagok felhasználásával. Ezzel a biofinomítók kihasználják a biomassza különböző összetevőit és segédanyagait, maximalizálva ezzel a biomasszából előállított értéket. A biofinomítók meghatározó szerepet játszanak majd az olyan kemikáliák és anyagok előállításában, amelyeket korábban fosszilis olajtermékekből nyertek, miközben a mezőgazdasági- és élelmiszeripart forráshatékonnyá és rugalmassá teszik.

Tekintse meg A bioetanol igaz története című videósorozatunk 5. részét, aztán maradjon velünk, a következő részben a jövőnkre vonatkozó megoldási javaslatokról lesz szó.

A bioetanol igaz története című videósorozatunkban azt nézzük végig, hogy a közlekedés zöldítése mellett milyen egyéb hatásokkal jár az etanol széleskörű alkalmazása, és hogy miért jelent komplex megoldást Európa számára. A videókban megszólalnak az érintettek, a politikai, a gazdasági és a tudományos élet szereplői bemutatva az iparág sajátosságait a saját szemszögükből, illetve egy gazda is beszél személyes tapasztalatairól.

komment komment

A bioetanol igaz története

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr2112600543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása