Zöldhullám

Vajon mi okozza az emberiség vesztét?

Vajon mi okozza az emberiség vesztét?

2015.02.20 zsoltmelinda

Nincs abban semmi meglepő, hogy civilizációk születnek, majd tűnnek el, időről időre szembesülünk is azzal, hogy a jövőnk törékeny. Az oxfordi egyetem kutatói tudományos eszközökkel is megvizsgálták, milyen fenyegetésekkel találhatja szembe magát az emberiség. Összesen 12 potenciális veszélyforrást neveztek meg, ezeket kategóriákba sorolták.

legislation-can-help-enable-a-global-climate-deal-in-2015-940x529.jpg

Kép: NASA Goddard Space Flight Center. Creative Commons

Az első kategória tartalmazza azokat a jelenlegi fenyegetéseket, amelyek a gazdasági és technológiai fejlődésből erednek.

  1. Az éghajlat szélsőséges változása
  2. Atomháború
  3. Ökológiai katasztrófa
  4. Globális járvány
  5. Globális rendszerek összeomlása

A második kategóriába sorolták azokat az eseményeket, amelyek kívül esnek az emberiség képességein, bár az erősségük, illetve a veszély mértéke valamelyest befolyásolható.

6. Aszteroida becsapódás

7. Szupervulkán

A harmadik kategória azokat a fenyegetéseket tartalmazza, amelyek egyrészt enyhítik a jelenleg ránk leselkedő veszélyeket, ugyanakkor önmagukban újabb potenciális fenyegetést is jelenthetnek.

8. Szintetikus biológia 

9. Nanotechnológia

10. Mesterséges intelligencia

11. Előre nem látható kockázatok

Végül a negyedik kategória egy jövőben bekövetkező, az emberiség önszervező képességeinek határait jelentő kihívás, ami elsősorban a globális kormányzásban jelenik meg. A globális kormányzás olyan jövőbeni intézkedéseket hivatott megtenni, amelyek megfelelő válaszokat nyújtanak a fent felsorolt kockázatokra.

12. Rossz globális kormányzás

A kutatásban részt vett a stockholmi székhelyű Global Challenges Foundation. A kutatás hangsúlyozott célja nem az emberek riogatása volt, sokkal inkább ösztönzésnek szánták arra, hogy valódi párbeszéd legyen azokról a témákról, melyek megoldásához globális összefogásra van szükség.

A teljes tanulmány (pdf) itt érhető el>> 

komment komment

világvége

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr687191703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása