Zöldhullám

Fenntartható város: köztér vagy közösségi tér?

Fenntartható város: köztér vagy közösségi tér?

2015.03.12 zsoltmelinda

Fenntartható fejlődés helyi szinten – ez a borzalmas magyar fordítása egy konferencia címének. Erre az eseményre készülődve jutott eszembe Amanda Burden egy remek TED-es előadása, amit ha megnéz, esélyes, hogy azt érzi majd, pályát tévesztett, és inkább várostervezéssel, városfejlesztéssel szeretne foglalkozni.

ny_park_pinterest.jpg

Kép: Pinterest

Amanda Burdenről annyit kell tudni, hogy az ő nevéhez fűződik New York építészeti fejlesztése 2002 és 2013 között Michael Bloomberg polgármestersége idején, de már a nyolcvanas évektől kezdve a szívén viselte, hogy a város ne véletlenszerűen növekedjen.

A TED-es előadásának már az első gondolata is szimpatikus: rögtön arról kezd beszélni, hogy számára egy városban nem az épületek vagy az utcák a fontosak, hanem az emberek, és már bele is vág a közterek fontosságának taglalásába. Az a logikája, hogy a közterek akkor tudnak közösségi térként funkcionálni, ha kényelmesek, illetve ha behozzák a zöld természetet a városlakók számára.

A fejlesztéseket nem az íróasztalnál ülve találta ki, hanem útra kelt, és éveken keresztül rótta a különböző kerületeket, hogy pontosan értse a helyi közösségek igényeit. Ennek lett az egyik eredménye, hogy az új beruházások 90 százaléka maximum 10 perc sétára van a legközelebbi metrótól, azaz az itt élő embereknek nem muszáj saját autót tartaniuk. Beszél arról is, hogy milyen kellemes vízpartokon üldögélni, parkban dolgozni, vagy csak feltett lábbal bámészkodni.   

komment komment

design közlekedés természet urbánus

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr597263317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása