Zöldhullám

Tiszta géneket a magyar agráriumba!

Tiszta géneket a magyar agráriumba!

2015.03.13 zsoltmelinda

Össze kell fogni, hogy egész Európa genetikailag módosított organizmus-mentes (GMO-mentes) övezet legyen, hogy a mezőgazdasági termelés teljes egészében GMO-mentessé váljon, fogalmazott Fazekas Sándor. A földművelésügyi miniszter a nagyköveteknek rendezett háttérbeszélgetésen beszélt a GMO-mentességről. Azt mondta, az országok közötti összehangolt, együttes fellépésből számottevő gazdasági, társadalmi, környezeti és egészségügyi előnyök származnak, számolt be az MTI.

dna_overview_660.jpg

 Fotó: Wikipedia

A miniszter átütő sikerként értékelte, hogy idén több mint négyéves tárgyalási folyamat eredményeként megszületett a genetikailag módosított organizmus (GMO) köztermesztésének tiltását lehetővé tevő uniós jogszabály-módosítás. Ez azt jelenti, hogy a tagállamok maguk dönthetnek, akarnak-e GMO-kat termeszteni a területükön. A genetikailag módosított növények termesztésének tiltása mellett komoly szerepe van annak is, hogy az államok együtt tudjanak működni például a GMO-mentes takarmány biztosításában.

Az Európai Bizottság felmérései szerint az európai polgárok döntő többsége nem kíván géntechnológiával módosított élelmiszereket látni a tányérján, azaz Európa országaiban ma már nem lehet figyelmen kívül hagyni az óriási társadalmi elutasítottságot.

A téma érdekessége, hogy tudományos bizonyíték egyelőre nem született arról, hogy a génmódosított élelmiszerek károsak az emberi egészségre, az ellenérzés mégis egyértelmű. A géntechnológia alkalmazása ugyanis nem jelent mást, mint hogy belenyúlunk az élő organizmusok lényegébe, és egész egyszerűen megváltoztatjuk. Kérdés, hogy van-e jogunk istent játszani, és a magunk igényei szerint átalakítani az élő környezetünket.

Fazekas Sándor a morális vetületeteket nem feszegette, a gazdasági hatásokat viszont egyértelműen összefoglalta. Szerinte az európai országok mezőgazdasága a hagyományos növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is versenyképes tud maradni, sőt, kifejezetten kedvezőbb exportlehetőségekhez juthat. Magyarország célja tehát, hogy ettől az évtől a húst, halat, tojást, tejet, mézet GMO-mentes jelöléssel lehesse ellátni.

Magyarország 2012-ben elfogadott Nemzeti Biztonsági Stratégiája (pdf) is foglalkozik ezzel a kérdéssel.

A környezeti biztonság megteremtése érdekében elengedhetetlen a vízbázisok és a termőföld fokozott védelme, a lakosság egészséges ivóvízzel és géntechnológiával nem módosított élelmiszerrel történő ellátása feltételeinek, a szolgáltatás folyamatosságának biztosítása, valamint a járványok elleni védekezést célzó közegészségügyi felkészülés.

komment komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr857266015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása