Zöldhullám

Elérkezett a napenergia ideje

Elérkezett a napenergia ideje

2015.03.22 zsoltmelinda

Nem kifejezetten meggyőző a címben szereplő állítás, ha azt nézzük, hogy a világ energiaszükségletének kevesebb, mint 1 százaléka származik napenergiából, de a valódi érvek csak ezután jönnek. A nemzetközi politikai megmondó folyóirat, a Foreign Affairs tavaszi számában részletes elemzés jelent meg a napenergiáról, ebből szemezgettünk érdekességeket.

ps20andps10.jpg

Kezdjük néhány adattal: a napenergia piaci részesedése rendkívül gyorsan növekszik, az utóbbi 6 évben évente átlagosan 50 százalékos növekedést sikerült elérnie. A napelemek éves kapacitása 2000-ben kevesebb, mint 0,3 gigawatt volt, 2014-re ez a szám 45 gigawattra nőtt. A napenergia hasznosításában híresen konzervatívnak számító Nemzetközi Energiaügynökség legoptimistább becslése szerint 2050-re a napenergia piacvezető lesz, a világ elektromos áram szükségletének 27 százalékát tudja majd biztosítani.

Az energiapiac átrendeződésének hatásait nagyon nehéz megjósolni. Biztosan csökkennek majd az energiaárak, számos elmaradott térség fejlődni kezd, átalakulnak az építészeti megoldások, a mezőgazdaság, de különösen fontos, hogy a környezetünk nagy nyertese lesz a változásoknak, hiszen a megújuló energiaforrás térhódítása jelentősen csökkenti a káros anyagok kibocsátását. Növekszik majd az energiabiztonság azzal, hogy a piac az olaj egyeduralma után több lábra tud állni. Az új iparág pedig új munkahelyek teremtését is jelenti, a zöldipar pedig jellemzően generálja a képzett munkaerő elhelyezkedését.

A sikerek hátterében egyértelműen az innováció áll: innováció a szabályozásban, az iparágban, a technológiai megoldásokban és a finanszírozásban.

  • Ugyan a napenergia gazdaságilag nem feltétlenül tűnik kifizetődő befektetésnek, hosszú távon mégis gyümölcsöző lehet, a legnagyobb úttörő ebben Németország.
  • A napelemek tömeggyártásában nem meglepő módon Kína az egyeduralkodó, és nem is igazán tud mellette más labdába rúgni, a napelemek kétharmadát Kínában gyártják. A gyártáshoz szükséges alapanyagok költségei is jelentősen csökkentek az elmúlt időszakban: a 2005 óta eltelt 10 évben 80 százalékkal csökkent a napelemek ára, és a folyamat még mindig nem állt meg.
  • Ezzel párhuzamosan fejlődött a technológia, azaz javult a napelemek hatékonysága is, ami nyilvánvalóan hozzájárul a költséghatékonysághoz.
  • A finanszírozásban pedig elkezdett terjedni egy olyan modell, ami leveszi a felhasználóról azt a terhet, hogy egy teljes rendszert kelljen megvásárolnia. Egyre több cég foglalkozik azzal, hogy lakóházakra telepít napelemeket úgy, hogy ezek tulajdonjogát magánál tartja, majd üzemelteti a rendszert. A nyeresége vagy egy havonta meghatározott összeg, de olyan megoldás is létezik, hogy a havi villanyszámla csökkenésének mértékéhez szabják a felhasználó költségét. Mindenki jól jár.

És hogy merre tovább? Az árak csökkenésének mértékét évente 8-12 százalék közé jósolják. Az elektromos áram tárolása technológiájának fejlesztésére jelentős energiákat fordítanak, ami érdemben befolyásolja a napenergiához kapcsolódó fejlesztéseket is. A napelemek éves kapacitása 2014-ben 45 gigawatt volt, 2025-re 200 gigawattra lehet számítani. Feltéve, hogy nem történik közben valami olyan áttörés, amire ma még nem számítunk.   

A cikk illusztrációja a Wikipédiáról származik. 

komment komment

megújulók naphullám

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr647291537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása