Zöldhullám

Egy olyan ügy, amiben a magyarok egy oldalon állnak

Egy olyan ügy, amiben a magyarok egy oldalon állnak

2015.03.27 zsoltmelinda

Magyarországon a mezőgazdasági célú génmódosítás társadalmi és politikai elutasítottsága nagy, ráadásul nem köthető semelyik politikai táborhoz, az egyes kormányok a 2000-es évek óta ezt az értéket vallják. A génmódosítás élelmiszeripari oldaláról Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse beszélt a Tilos Rádió Civilizáció című műsorában.

monsanto-s-gmo-corn-threatens.jpgFotó: Greenpeace.org 

Elmondta, hogy egyelőre leggyakrabban a termesztés megakadályozásáról esik szó, míg a génmódosítás kérdése az élelmiszeriparban számos más területet is érint, rengeteg lehetőség van a fejlődésre. Fontos lenne például, hogy a termékekből is visszaszoruljanak azok az összetevők, amelyek génmódosított alkotóelemekből készültek. Ehhez lenne szükség a génmódosításmentes termék védjegynek a bevezetésére, ami nem mellesleg nagyon komoly piaci előnyt jelenthetne ezeknek az élelmiszereknek. Idénre ígérik, hogy ez megvalósul a közvetlenül állati eredetű termékek esetében, azaz a húsoknál, tojásnál, tejtermékeknél. Európai szinten Magyarország ennek a mozgalomnak az élharcosai között van. 

Tömöri Balázs beszélt még Verne regényekről, a magyarországi zöld aktivistákról, és arról, hogy hogyan kezdődött a papírhulladékok szelektív gyűjtése. Szó esett még Kishantosról, a Nazca-vonalakról és a perui korrupcióról. 

A Civilizáció teljes adása az alábbi a linkeken érhető el (a 17. percnél kezdődik)

Letöltés>>> 

Online hallgatás>>> 

komment komment

mezőgazdaság biodiverzitás GMO

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr157310312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása