Zöldhullám

Ha így folytatjuk, éhen halunk

Ha így folytatjuk, éhen halunk

2015.06.27 zsoltmelinda

A szélsőséges élelmiszerhiány miatt 2040-re teljesen összeomlanak a társadalmak, ha az emberiség fogyasztási szokásai nem változnak. A globális élelmiszerellátó-rendszer veszteségei pótolhatatlanná válnak, és világszerte éhséglázadások törnek ki.

cimx2aewcaakdql.jpg

Ugyan a brit külügy költségein végzett kutatás valóban ezekre a következtetésekre jutott, azért azt az eredményekkel együtt kihangsúlyozták, hogy a modell nem foglalkozott azzal, hogy krízishelyzetben a társadalmak valamilyen módon reagálnak a változásokra. A kutatás szándékosan az aktuális fogyasztási szokások és társadalmi trendek alapján készült, hogy jól látható legyen, a jelenlegi rendszer mennyire nem felel meg a fenntarthatóság követelményeinek. Arra is felhívták a figyelmet, hogy ugyan számos krízishelyzet már kézzel fogható, így például a klímaváltozás hatásai, az emberiség még mindig nem volt képes arra, hogy megfelelő válaszokat adjon ezekre a kihívásokra.

Tehát még ha az éghajlati viszonyok nem is változnak drasztikusan, az élelmiszergyártás már 25 év múlva sem lesz képes kielégíteni a fogyasztási igényeket. Ha pedig lépünk egyet tovább, akkor számolni kell számos kockázati tényezővel: klímaváltozás, vízhiány, instabil politikai rendszerek, népességnövekedés stb.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezete (Food and Agriculture Organization – FAO) szerint a mezőgazdaságnak globális szinten legalább meg kéne dupláznia a termelést 2050-ig ahhoz, hogy a keresletnek megfelelő mennyiségű élelmiszer álljon rendelkezésre.

via Independent 

komment komment

mezőgazdaság élelmiszerbiztonság ENSZ

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr477578558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása