Zöldhullám

Még egy meglepő világnap

Még egy meglepő világnap

2015.11.07 zsoltmelinda

A háborúk kimeneteleinek értékelésekor rendre számba veszik a veszteségeket, a sérülteket és a halálos áldozatokat, közülük a civileket és a katonákat, az elpusztított és megrongált épületeket, településeket, a gazdasági következményeket, arról azonban ritkán esik szó, hogy természetet a háborúk során milyen károk érik. Mennyi édesvízforrás szennyeződik el, mennyi termőföld ég fel, mennyi erdőt és állatot pusztítanak el azért, hogy a katonai célokat teljesítsék.

environment-war-2.jpg

2001. november 5-én az ENSZ Közgyűlése arról határozott, hogy világnappal hívják fel a figyelmet arra, hogy háborúkban és fegyveres konfliktusokban is meg kell előzni a környezet kizsákmányolását. November 6-át jelölték ki erre.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának adatai szerint az elmúlt 60 évben legalább a konfliktusok 40 százalékát lehetett valamilyen természeti kárhoz kötni. Azt is megállapították, hogy a természeti erőforrások miatt kitört konfliktusok kiújulásának kétszer annyi esélye van, mint bármilyen más konfliktus kitörésének. Ebből tehát az következik, hogy a környezet védelme a konfliktusmegelőzés és a békefenntartás egy fontos része, hiszen ha természet nem képes a létfenntartáshoz szükséges igényeket kiszolgálni, a béke hosszú ideig biztosan nem képes fennmaradni. 

via ENSZ 

komment komment

hadsereg konfliktus ENSZ környezeti biztonság

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr118058320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása