Zöldhullám

A városlakók majdnem biztos, hogy kattognak

A városlakók majdnem biztos, hogy kattognak

2015.12.06 zsoltmelinda

Azt már kimondtuk, hogy a természet a válasz a tartalmas életre, de vajon mi az, amitől valóban másként érezzük magunkat, ha a várostól távol töltünk időt.

nature.jpg

Többen bizonyították, hogy a valódi természetben töltött idő hozzájárul a stressz csökkentéséhez és a jó közérzethez. Az azonban nem egyértelmű, hogy pontosan mi áll ennek a hátterében. A tiszta és friss levegő? A napsütés? Valamilyen evolúciós kötődés a zöld környezethez?

A Stanford Egyetem kutatói a természethatásnak nevezett jelenség kutatásakor arra jutottak, hogy a folyamatnak van valamilyen köze a folyamatos agyalás, kattogás enyhítéséhez. A kattogás alatt valami olyasmit értenek, amikor nagyon szomorúak vagyunk, és nem tudunk szabadulni a rossz kedvünktől, és azoktól a gondolatoktól, hogy mindezt mi okozza. Lehet szó munkahely elvesztéséről, szakításról, de akár egy gonosz beszólásról is. Ilyenkor az agy azon részének növekszik az aktivitása, amelyik a negatív érzelmekért felel. Ha a kattogás túl hosszú ideig tart, depresszió lehet belőle.

A Stanford kutatói annak jártak utána, hogy egészséges emberek esetében a kattogás enyhül-e egy másfél órás sétától a természetben. Kifejezetten városlakókat vizsgáltak, abból indultak ki ugyanis, hogy a városi környezet önmagában hordoz stressz faktorokat, azaz esetükben a krónikus kattogás garantált. A kísérlet egyértelmű eredményeket hozott, a természetben töltött idő csökkentette az érintett agyterület aktivitását.   

A kattogás okozta agyi aktivitás pozitív eltereléssel enyhíthető, ilyen például egy hosszú beszélgetés egy közeli baráttal. Megállapították, hogy a természetben töltött idő ugyanilyen hatással bír, képes kimozdítani a sötét gondolatok világából.

A kutatás eredménye nyilvánvalóan fontos egyéni szinten, de azért is érdemes megjegyezni, mert míg ma a világ lakosságának több mint a fele él városokban, addig 2050-re ez az arány 70 százalékra nő.

 

via Atlantic 

komment komment

egészség természet levegő urbánus

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr938144812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása