Zöldhullám

Azonnal meg kell állítani a baktériumokat

Azonnal meg kell állítani a baktériumokat

2015.12.12 zsoltmelinda

Bármelyik tudós, aki hozzányúl a témához, arra jut, hogy jelentősen csökkenteni kell az antibiotikumok alkalmazását az állattenyésztésben.

cosmicows.jpg

Elérkezett az idő, amikor a politikusokon a sor, hogy tegyenek valamit az ügyben. Teljesen egyértelmű, hogy radikális lépésekre van szükség, csak globálisan érvényes intézkedésekkel lehet érdemi eredményt elérni, hogy az emberiség számára továbbra is hatásos gyógyszerként lehessen használni az antibiotikumokat.

David Cameron brit miniszterelnök tavaly állított fel egy szakértői bizottságot, akik az egyre fenyegetőbb antibiotikum-rezisztencia témakörét járják körül. Kutatásaik legfrissebb eredményeit a héten hozták nyilvánosságra, ebben sürgetik a nemzetközi közösséget, hogy azonnal tegyenek lépéseket. 

Már korábban is írtunk arról, hogy Európában 25 ezer, világszerte pedig 700 ezer ember hal meg évente olyan betegségekben, amelyeket gyógyszereknek ellenálló baktériumok okoznak. A brit tiszti főorvos, Dame Sally Davies szerint az antibiotikum-rezisztencia időzített bomba, nagyságrendileg olyan veszélyt jelent az emberiségre, mint a terrorizmus. Ha az antibiotikumok használatát nem sikerül visszaszorítani csak a szükséges mértékűre, visszatérhet a sötét középkor, és olyan betegségekkel kell majd küzdenünk, amiket már egyszer legyőztünk.

antibiotic_use_by_country.jpg

Forrás: Review on Antimicrobial Resistance (pdf) 

A most megjelent brit tanulmány Dánia példáját tartja követendőnek, ahol évente átlagosan kevesebb, mint 50 mg antibiotikum jut egy kiló húsra. Magyarország nem áll jól a nemzetközi összehasonlításban, nálunk az állatok ennek majdnem az ötszörösét kapják. Érdemes megnézni a fenti grafikonon, hogy milyen nagy mértékben tér el az egyes országokban az antibiotikum alkalmazása.  

A megoldás egyébként nem túl bonyolult, a megbetegedett állatokat egyszerűen el kéne különíteni a többitől, és kizárólag indokolt esetekben gyógyszerezni. Az antibiotikumokkal ugyanis az a helyzet, hogy minden esetben, mikor alkalmazzák, tesznek egy újabb lépést a rezisztencia kialakulása felé. Ha ezt azért teszik, mert valódi betegséget kell leküzdeni, a használat nem is kérdéses. A probléma része viszont az is, hogy nemcsak, hogy az emberek megeszik az antibiotikummal kezelt húsokat (amúgy ez minden húsra vonatkozik, még a halakra is), hanem hogy az így elfogyasztott húsokban lényegében ugyanazok a típusú antibiotikumok találhatóak meg, amelyeket az embereknek is felírnak az orvosok. Ez tehát azt jelenti, hogy úgy alakulhat ki az emberekben az antibiotikum-rezisztencia, hogy nem is tudnak róla.

 A tanulmány teljes szövege (pdf) itt érhető el>>

komment komment

egészség mezőgazdaság antibiotikum élelmiszerbiztonság

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr718159538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása