Zöldhullám

Hogyan lett a klímaváltozás polgárjogi kérdés

Hogyan lett a klímaváltozás polgárjogi kérdés

2016.01.10 zsoltmelinda

„Soha nem gondoltam, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem élharcosa leszek, még 7 évvel ezelőtt se volt ennek semmi nyoma. Lelkészként egyértelmű volt, hogy a jegesmedvék helyett a szegénységgel, az erőszakkal, a drogokkal és a szétesett családokkal kell foglalkozni. Aztán minden megváltozott” – írta Gerald Durley Atlantában élő baptista lelkész.

maci.jpg

Durley nem ma kezdte a szakmát, már 1963-ban ott masírozott Martin Luther King mögött, és polgárjogi mozgalmárként nagyjából azóta küzd a szegénység és a rasszizmus ellen az Egyesült Államokban. Végzettségét tekintve egyébként pszichológus is.

Szerinte akik nem rendelkeznek tudományos háttérrel, néhány évvel ezelőtt még a megfelelő fogalmakat sem ismerték, hogy a klímaváltozásról akár csak értelmesen tudjanak beszélgetni. Mára viszont teljesen egyértelmű, hogy a klímaváltozás polgárjogi kérdés.

A felismerést az hozta meg nála is, hogy személyesen tapasztalta a klímaváltozás szélsőséges hatásait, melyek leginkább a szegényeket sújtják. Látta az árvizeket, a szárazságokat, a hurrikánokat. „Ha egy gyerek asztmás, és nem mehet ki a friss levegőre játszani, ahogyan az sok esetben előfordul Atlantában, az polgárjogi kérdés. Ha soha nem látott szélsőséges időjárás csap le a legszegényebb közösségekre New Orleansban, New Jersey-ben vagy New Yorkban, az ugyancsak polgárjogi kérdés.”

Az Egyesült Államokban egy éghajlatváltozás hatásait kutató program keretében jelent meg egy tanulmány, ami azt állapította meg, hogy számos nagyvárosban párhuzamosan a szélsőséges meleg időjárással jelentősen megnőtt a halálesetek száma. A jelenség jó eséllyel nem csak az Egyesült Államokban fordul elő. A forróság jellemzően sztrók, szív- és érrendszeri, légzőszervi és vesebetegségek esetében különösen veszélyes. A legsérülékenyebbek csoportjába pedig az idősebb felnőttek és a gyerekek tartoznak. Az árvizek elszennyezhetik az ivóvizet, továbbá a rossz időjárási körülmények hatására megnövekednek az élelmiszerárak, ez pedig szintén a legszegényebbek számára jelent súlyos problémát.

Durley az AIDS-et hozta fel példaként, amivel a kezdeti időszakban senki nem igazán foglalkozott, de nem azért, mert nem érdekelte őket, hanem mert nem voltak a tudatában annak, hogy mekkora fenyegetést jelent.

komment komment

egészség levegő szegénység környezeti biztonság társadalmi biztonság

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr778260346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása