Zöldhullám

A klímaváltozás miatt csúszik a jégkorszak

A klímaváltozás miatt csúszik a jégkorszak

2016.01.15 zsoltmelinda

Német kutatók a legutóbbi nyolc jégkorszak adatait felhasználva modellezték le, hogy mikor számíthatunk a következő jégkorszakra.

globalisatlaghomerseklet.jpg

A globális átlaghőmérséklet emelkedése Forrás: Bloomberg

Arra jutottak, hogy 50 ezer évig még biztosan nem köszönt be jégkorszak, de tekintettel a szén-dioxid-kibocsátás mértékére várhatóan további 50 ezer évvel csúszik a következő kezdete. Azaz a következő 100 ezer évben biztosan nem kezdődik jégkorszak.

Ez egyrészt azt jelenti, hogy most zajlik a valaha leghosszabb jégkorszakok közti periódus, de akár azt is hozhatja magával, hogy egyszerűen átugorjuk a következő jégkorszakot. A kutatók hangsúlyozták, hogy ilyen még soha nem fordult el.

A legutóbbi jégkorszak 100 ezer évig tartott, és 12 ezer évvel ezelőtt lett vége. Az északi jégtakaró elért egészen a mai Németország és Nagy-Britannia területéig, a jég teljesen befedte Kanadát és az Egyesült Államok északi részét. Két jégkorszak között pedig az eddigi tapasztalatok alapján jellemzően 20-30 ezer év telik el.  

Azért a helyzet mégsem ennyire egyértelműen rózsás, mert bár az emberiség szempontjából valóban jól hangzik, hogy a klímaváltozás miatt elcsúszik a jégkorszak, de azok, akiknek a lakhelyét a tengerszint emelkedése veszélyezteti, feltehetően nem így gondolják.  

 

via Bloomberg

komment komment

tudomány jégkorszak társadalmi biztonság

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr298275230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása