Zöldhullám

Radioaktív zuzmót esznek a norvég rénszarvasok

Radioaktív zuzmót esznek a norvég rénszarvasok

2016.03.05 zsoltmelinda

A 30 évvel ezelőtt történt csernobili atomrobbanás hatalmas mennyiségű radioaktív anyagot juttatott a légkörbe, ami beterítette Oroszország és Európa egy részét. Norvégia számára ez még mindig nem a múltat jelenti, az ország középső részén a rénszarvasok máig szennyezett zuzmóval és gombával táplálkoznak.

main_900_1.jpg

A skandináv étrend egyik alapja a rénszarvashús, azonban számos állat nem felel meg az előírásoknak, mert túl radioaktív a húsa. A megengedett szennyezettség mértékét így is jóval az EU-s határérték fölött tartják, míg az uniós szint kilogrammonként 600 becquerel, a norvég 3000 becquerel. (Egy becquerel az aktivitása annak a radioaktív anyagnak, amelyben másodpercenként egy atommag bomlik el.)

A gyakorlatban tehát ez úgy néz ki, hogy azokat az állatokat, amelyek túl radioaktívak, a vágóhídról visszafordítják, és útnak eresztik a természetbe.

Tekintse meg Amos Chapple képeit az Atlantic összeállításában>>

main_900.jpg

 

komment komment

atom élelmiszerbiztonság szélhullám

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr788446052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása