Zöldhullám

Elveszítjük az éjszakai égboltot

Elveszítjük az éjszakai égboltot

2016.06.18 zsoltmelinda

A Föld lakosságának legalább 80 százaléka olyan helyen él, ami mesterséges fénnyel szennyezett. Európa lakosságának 99 százalékára igaz ugyanez.

tejut.jpg

Az emberiség történetében hangsúlyos jelenség volt mindig az éjszakai égbolt megfigyelése, most azonban a világ népességének csaknem egyharmada számára nem is látható a Tejút.  

Egy kutatócsoport műholdas adatok és 30 ezer ember megfigyeléseit összegezve alkotott meg egy fényszennyezés térképet, ami hőtérképhez hasonlóan mutatja be, hogy hol milyen a fényszennyezés mértéke.

Az derült ki, hogy vannak olyan városok, amelyek lakói gyakorlatilag soha nem tapasztalnak valódi éjszakát, annyi fény veszi őket körül. A legszennyezettebb címet Szingapúr kapta, ahol a lakók szeme nem is alkalmazkodik az éjszakai sötétséghez. Csád és Madagaszkár a másik véglet, itt a lakosság 75 százaléka él olyan helyeken, ahol teljesen sötét van éjszaka.  

A jelenség zavart okozhat az élővilág természetes folyamataiban, egyes fák például nem képesek követni az évszakonkénti változásokat. Az emberek bioritmusa ugyancsak összezavarodhat.

via Mashable 

komment komment

kutatás egészség fényszennyezés urbanizáció

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr908820770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása