Zöldhullám

Az útépítésekkel is túlzottan gátlástalan az emberiség

Az útépítésekkel is túlzottan gátlástalan az emberiség

2016.12.17 zsoltmelinda

Globálisan 36 millió kilométernyi utat elemzett egy nemzetközi kutatócsoport, melyhez nyilvánosan elérhető térképeket használtak, és megállapították, hogy a teljes úthálózat összesen 600 ezer darabra hasítja szét a Föld felszínét.

roads.jpg

Ezeknek a daraboknak több mint a fele kisebb 1 négyzetkilométernél, és csak 7 százaléka haladja meg a 100 négyzetkilométert, ami még mindig csak egy 10-szer 10 kilométeres területet jelent. Európa nyugati és az Egyesült Államok keleti részén, valamint Japánban gyakorlatilag egyáltalán nincsenek olyan érintetlen területek, ahol ne lennének utak. 

A túl kicsi területek pedig nem alkalmasak arra, hogy megfelelően támogassák az élővilágot. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy ha nem teszünk azonnali lépéseket, olyan károkat okozunk a természetben pusztán az útépítésekkel, hogy nem lesz képes biztosítani számunkra megfelelő mennyiségű tiszta vizet és levegőt.

A legnagyobb méretű háborítatlan területek az Amazonas és Indonézia esőerdőiben találhatóak, illetve a tundrán és a Kanada és Oroszország északi területein fekvő erdős részeken.

Becslések szerint 2050-re globálisan legalább 60 százalékkal nő az úthálózat, miközben a még háborítatlan területek mindössze 5 százaléka élvez bármilyen jogszabályba foglalt védettséget.

Az útépítések káros hatása közvetve is jelentkezik, hiszen infrastruktúrát jelent az illegális favágóknak az Amazonasnál, vagy az orvvadászoknak könnyebb hozzáférést a vadállatokhoz.

via Guardian

komment komment

közlekedés természet levegő víz

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr6112053133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása