Zöldhullám

Költöző madarak tűnhetnek el a klímaváltozás miatt

Költöző madarak tűnhetnek el a klímaváltozás miatt

2017.01.07 zsoltmelinda

Az egyes madárfajok az alapján választják meg a költözéshez az útvonalukat, hogy hol áll rendelkezésükre a legtöbb forrás, a klímaváltozás azonban olyan mértékben változtathatja meg a környezetet, hogy ezt az ösztönös tudásukat nem lesznek képesek hasznosítani.

kolti2.jpg

A Koppenhágai Egyetem kutatói három madárfajt, a kakukkot, a tövisszúró gébicset és a nagy fülemülét vizsgáltak, hogy megtudják, mi befolyásolja őket az évente aktuális vándorlási útvonaluk megtervezésében.  

Arra jutottak, hogy a madarak azokon a helyeken szakítják meg útjukat, amelyek a leginkább alkalmasak táplálékszerzésre, például vannak rovarok a különböző évszakokban. Fontos számukra továbbá a dús helyi növényzet, amit a kutatók zöldhullámszörfözésnek neveznek.

A klímaváltozással várhatóan változik a növényzet és a tápláléklelőhelyek is, így a madarak nem fogják megtalálni a táplálékszerzésre leginkább alkalmas helyet.

Ha megnézzük a jelenlegi vonulási útvonalakat és ezek időpontjait, majd ezeket összehasonlítjuk a század végére előre jelzett klímamodellekkel, az eredmények a madarak szempontjából nem sok jót vetítenek előre.  Arra számítanak majd egyes területekre érve, hogy zöld növényzet várja őket, hiszen sok évig valóban ez történt, és mindvégig az ösztöneik alapján vonultak. Ezek a területek azonban nem feltétlenül lesznek már olyan zöldek. A táplálékszerzési esélyeiket egyéb tényezők is jelentősen rontják, ilyen például a földhasználatváltás, ami jellemzően erdőirtásokat takar.

Ez azt jelenti, hogy ha a madarak nem észlelik a változást, és nem alkalmazkodnak hozzá, azaz a vándorlás a korábban megszokott módon zajlik, akkor a fészkelés és a fiókák nevelése olyan időpontban történhet majd, ami a legkevésbé ideális a táplálékszerzés szempontjából.

Természetesen a különböző fajokat mindez másként érintheti. A legnagyobb veszély azokat a fajokat fenyegeti, amelyek különösen nagy távolságra vándorolnak, vagy azokat, amelyek viszonylag merev étrendet követnek.

via Scientific American

komment komment

növények madarak migráció zöldhullámszörfözés földhasználatváltozás

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr7312108031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása