Zöldhullám

6-9 méterrel emelkedik a tengerszint

6-9 méterrel emelkedik a tengerszint

2017.01.21 zsoltmelinda

A tengerek felszíni hőmérséklete ma nagyjából megegyezik azokkal a hőmérsékletekkel, amelyek a legutóbbi jégkorszak előtti időszakban, azaz 116-129 ezer évvel ezelőtt voltak jellemzőek. Akkoriban a tengerszint azonban 6-9 méterrel volt magasabb a mostaninál.

nasa1.jpg

A kutatók mindezek alapján arra jutottak, hogy a grönlandi és az antarktiszi jégtakarók rendkívül érzékenyek az óceán hőmérsékletének akár enyhe ingadozására is. Ezzel együtt azt is előrevetítik, hogy a tengerszint a következő évszázadokban folyamatosan emelkedni fog.  

Azt korábban is tudták, hogy a tengerszint több méterrel magasabb volt, arról azonban kevés adat állt rendelkezésre, hogy az óceánok hőmérséklete hogyan változott.

A 116-129 ezer évvel ezelőtti melegedést a Föld dőlésszögének változása okozta, a globális átlaghőmérséklet 2 Celsius-fokkal volt magasabb a jelenleginél. Példaként említik, hogy akkoriban vízilovak éltek a Temzétől északra, és erdők nőttek a sarkvidéken. A kutatók számára ennek az időszaknak a vizsgálata kiváló viszonyítási alapot nyújt, hiszen nagyon hasonlít az aktuális globális felmelegedésre.

A kutatás eredményeinek a pozitív üzenete, hogy ha szerencsénk van, akkor a tengerszint emelkedése tényleg olyan lassan történik, hogy az emberiség képes lesz alkalmazkodni a változásokhoz. Ez azonban a kutatók számára is egy egyelőre nyitott kérdés. A rossz hír viszont, hogy a jelenleg a tengerpartokon található településeket idővel mind ellepi a víz.

Az ENSZ becslései szerint a globális tengerszint 2050-ig 13-68 centivel növekszik, de az évszázad végére elérheti akár a 2 métert is.

Ennek a kérdésnek, akárcsak a klímaváltozás egyéb hatásainak a vizsgálatánál is jól látszik, hogy a jövőben várható folyamatok modellezése hatalmas kihívást jelent a kutatók számára.

via Guardian

komment komment

kutatás globális felmelegedés tengerszint

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr6112143027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása