A globális felmelegedés hatására megnőhet a tengerekbe és óceánokba jutó higany mennyisége, ami először a tápláléklánc fontos alkotóelemének számító planktonokat szennyezheti be, aztán teljes ökoszisztémákat, végül eljuthat a mi tányérunkig is.
Egy svéd kutatócsoport szerint a klímaváltozással járó drasztikusan növekvő csapadékmennyiség, valamint az olvadó hó és jég hatására megnövekszik a vizekbe jutó szerves anyagok mennyisége. A folyamat részeként a számítások szerint a jelenlegi higany mennyiségének hétszerese jut majd a táplálékláncba. Az emberi egészségre káros mennyiség csak a nagyobb élőlények, így például a halak testében tud csak felhalmozódni.
A higany ez emberi idegrendszert károsítja, de különösen veszélyes a gyerekek fejlődésben lévő szervezetére. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Brazíliában, Kanadában, Kínában, Kolumbiában és Grönlandon a halászatból élő közösségekben már most 1000 gyerekből 17 esetében mentális betegségek mutathatóak ki, amit egyértelműen a higannyal szennyezett tengeri ételek fogyasztására vezetnek vissza.
via BBC
Kommentek