Zöldhullám

Mitől lesz egy város gyalogosbarát?

Mitől lesz egy város gyalogosbarát?

2017.04.14 zsoltmelinda

Egyszerre négy dolognak kell teljesülnie ahhoz, hogy egy városban szívesen gyalogoljanak az emberek, vélekedik Jeff Speck várostervező.

zeb.jpg

Az elmélete, amit TED-es előadásában fejt ki, négy alapvetésre épül, amelyeknek egyszerre kell teljesülniük.

Legyen hova és miért gyalogolni; legyen biztonságos, és így is érezzék az emberek; legyen kellemes a séta; és ne legyen unalmas az út.

Beszél arról, hogy a városfejlesztés mennyire meghatározza életvitelünket, és bár amerikai példákat hoz, amik nagyban eltérnek az Európára jellemző településszerkezettől, mégis pontosan átjön, hogy túlságosan sokszor az autósok kényelme az elsődleges.

A kerékpározásra is külön figyelmet fordít, és kimondja, hogy a kerékpárosok száma függ a kerékpáros infrastruktúrától. Érdekes azonban, hogy követendő példaként hozza fel azt a Budapesten szerencsére már elavultnak számító megoldást, amikor a kerékpárút a parkolóhely és a járdaszegély között van.

komment komment

design bicikli közösségi közlekedés gyaloglás urbánus

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr2612426015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása