Ha marhahús helyett csirkét vagy rovarokat fogyasztanánk, az két szempontból is fontos hozadékkal járna a környezet szempontjából. Egyrészt jelentősen csökkenne a üvegházhatású gázok kibocsátása, másrészt több millió hektár megművelhető földterület szabadulna fel, derült ki a brit Globális Élelmiszerbiztonsági Program és az Európai Unió közös kutatásából.
A marhahús kiiktatása a táplálkozásból nagyobb környezeti terheléstől szabadítaná meg a Földet, mintha nem használnánk többet autókat. A húspótlékok fogyasztásával 4150 millió hektár földterület szabadulna fel, ami megegyezik Nagy-Britannia területének 70-szeresével.
A hústermelés felelős a globális üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának feléért, így számos kutatás zajlik azzal a céllal, hogy az élelmiszertermelést fenntarthatóbb alapokra helyezzék. Kalkulálni kell ugyanis azzal is, hogy a 2050-es évekre a világ népessége megközelíti a 10 milliárd főt.
A most közzétett kutatás az ehető rovarokban rejlő potenciált feszegeti, de jó esély van arra, hogy léteznek alternatívák. Ilyen lehet például a tofu, vagy egyéb növényi alapanyagból készíthető magas fehérjetartalmú élelmiszerek, amilyeneket egyébként már alkalmaznak az állati takarmányozásban. Onnan már tényleg csak egy lépés, hogy olyan összetételűre finomítsák, amivel alkalmassá válik az emberi fogyasztásra.
via Futurism.com
Kommentek