Zöldhullám

Évente több százezer európai halálát okozza a szennyezett környezet

Évente több százezer európai halálát okozza a szennyezett környezet

2017.06.18 zsoltmelinda

Évente 1,4 millió ember korai halálát okozza a szennyezett környezet Európában és Közép-Ázsiában.

brt.jpg

A fenntartható fejlődés korszakában megakadályozható lenne ennek az 1,4 millió embernek a halála, ha megszületnének a megfelelő politikai döntések a lakosság egészségének védelme érdekében, mondta Jakab Zsuzsanna, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) regionális igazgatója. Arra szólította fel az európai vezetőket, hogy fenntartható válaszokat adjanak a 21. század egészségügyi kihívásaira.

Az európai állampolgárok évente összesen 50 millió év egészséges életet veszítenek a szennyezett környezet miatt, ami Európa összes halálesete legalább 15 százalékának felel meg. Ennek nagyjából a felét a kültéri és beltéri légszennyezés okozza.

Azonnali lépéseket követelnek a levegő és a víz szennyezésének kérdésében, az intelligens városokért és a tiszta, fenntartható közlekedési rendszerek kialakításáért.

Európában a környezeti kockázati tényezők felelősek a szívizom működéséhez köthető szívbetegségek 26 százalékáért, a sztrók előfordulásának 25 százalékáért, valamint a daganatos megbetegedések 17 százalékáért. Magyarország szempontjából különösen fontos adat, hogy a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálesetek és a környezeti expozíciós betegségek háromszor magasabbak az alacsony és közepes jövedelmű országokban, mint a magas jövedelműekben.

A környezetszennyezés okozta halálesetek sorában a légszennyezés vezet, évente 620 ezer ember életét követeli. Más környezeti tényezők, például a kémiai szennyezés, a munkahelyi kockázatok és a nem biztonságos víz és szennyvízkezelés évente 85 ezer embert ölnek meg.

A klímaváltozással járó szélsőséges időjárási jelenségek és a gyors urbanizáció ugyancsak összefüggenek az európaiak egészségével különösen, hogy 2030-ra Európa 80 százaléka városokban él majd.

via ENSZ

komment komment

egészség légszennyezés urbanizáció EU ENSZ WHO

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr7212603799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása