Zöldhullám

Jogosak a villanyautó-félelmek?

Jogosak a villanyautó-félelmek?

2017.10.17 Lord Green

Miközben elég egyértelműen tapasztalhatjuk az elektromos autók divatba jöttét és várható terjedésük sem tűnik nagy kérdésnek, azért bőven akadnak még legyőzendő akadályok. A legtöbben például (az árán túl) azzal érvelnek ellenük, hogy a töltőállomások túl nagy távolságra vannak egymástól ahhoz képest, milyen rövid távolságot tud megtenni az autó egy töltéssel.

elektromos_autok_toltes_foto_pixabay_com_uvex.jpg

Az ellenérzés olyannyira elterjedt, hogy már saját neve is, „hatótávolság-szorongásnak” hívják. Emellett ott van még a „töltési idő trauma” is, ami nem más, mint hogy összehasonlítva a helyi benzinkútnál való ötperces megállással, egy elektromos autó feltöltése vérfagyasztóan lassú. 

Még mindig egy egész éjszaka kell a teljes otthoni feltöltéshez és a gyorstöltő állomáson is egy unalmas órát kell minimum eltöltenie a vezetőnek a töltéshez. „Nagy távolságokra való autózás közben 1-2 órákra megállni persze, hogy nem a tulajdonos álma” – jegyezte meg Mark McNabb, az Electrify America igazgatója. Ez a cég telepít töltőállomásokat szerte Amerikában. 

Van egy jó, meg egy rossz hírünk 

Mi a jó hír? Biztos, hogy 10 perc alá csökken a töltési idő. Mi a rossz hír? Biztos, hogy ez nem következik be néhány éven belül. Ugyanakkor egyre több töltőállomás épül, és a technológia fejlődés következtében lassan-lassan rövidül a töltési idő is. 

Jelenleg kétféle otthoni töltő kapható. Az első, az alapszintű 1 és 1,5 kilowatt között szolgáltat, ezzel egy 185 km hatótávolságú Ford Focus 30 óra alatt tölthető fel. Ami lássuk be, kínos. 

Az emeltszintű 7 és 9 kilowattot tud és ezzel a töltési ideje ugyanannak az autónak 5,5 órára rövidül. Ezzel már együtt lehet élni. 

A gyorstöltő állomások szolgáltatása ennél még hatékonyabb. Ugyanazt a Ford Focust 30 perc alatt feltöltik még 144 km-re elég energiával. (A már 80 százalékos telítettségű aksit kémiai sajátosságai miatt 80-ról 100 százalékra még lassabban lehet feltölteni, mint addig.) 

A Teslának van egy szupererős, szabadalmaztatott töltője is: 120 kilowattos és 75 perc alatt 480 km-re elég energiát lehet vele az aksiba szippantani. 

Mi lesz a jövő? 

Az újgenerációs töltők ennél is többet tudnak majd. Európában ebben az évben 350 kilowattos töltőt készítenek, ez hatalmas ugrás lesz, a töltési idő 10-15 percre rövidül. 

Sok cég fektet a technológiába. Az Electrify America (Volkswagen) 2 milliárdos befektetése az amerikai autópályák mellett, illetve a városokban a közösségi épületeknél hoz létre töltőállomásokat. 

A ChargePoint az USA legnagyobb befektetője ezen a területen, 400 kilowattos töltőket telepít a következő hónapokban. Európában a vezető autógyártók közösen telepítenek Európa-szerte 350 kilowattos állomásokat. Ebben az évben 400-at, 2020-ig több ezret terveznek telepíteni. 

Azért még ezután is bőven lesz akadály. Az első a szabványok egységesítése, amely jelenleg típusonként és területenként is eltér, mást ne mondjunk, három különböző csatlakozót használnak például. 

A szupertöltőket egyelőre egyik jelenleg futó jármű sem tudja használni, mert nem elég erős és vastag a kábelük és túlmelegednek. 2019-re jöhetnek ki olyan villanyautók, amelyek már alkalmasak lesznek az ilyen kapacitású töltésre. 

(Fotó: pixabay.com/uveX)

komment komment

közlekedés autó elektromos autó

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr9412992118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása