Zöldhullám

Tíz trükk, amitől kisebb lesz a lábnyomod

Tíz trükk, amitől kisebb lesz a lábnyomod

2017.11.17 Lord Green

Legalább két papírblokkot kapsz a pénztárnál, tripla műanyagba van csomagolva a kedvenc sajtod, polipropilénbe az italod és ez a sok csomagolás mind a szemetesben végzi. Hogyan éljünk hát így fenntarthatóan? Márpedig az ökológiai lábnyom csökkentése egyre fontosabb és sürgetőbb kihívás mindenki számára, lássunk tíz trükköt, amivel ezt viszonylag könnyen elérhetjük!

meat_free_monday.jpg

1. Cseréld a halogént LED világításra! Kisebb lesz az energiafogyasztásod és a villanyszámlád is. Ráadásul a LED izzóknak 10 év az élettartama, nem kell néhány havonta cserélni őket.

2. Térj át az elektronikus számlára, ne engedd, hogy elárasszanak a csekkek!

3. Ha szivárog a WC-tartály, vagy csöpög a konyhai csap, szüntesd meg a bajt! Hívj vízvezetékszerelőt, vagy nézz meg a YouTube-on egy útmutatót (tele van vele...) és csináld meg magad! Így nem pazarolod a vizet. (OK, ebben mi sem vagyunk túl jók, mert az ember nehezen áll neki.)

4. Vigyél táskát a bevásárláshoz, ne a boltban vegyél nejlont! Az durván szennyezi a környezetünket és pénzbe kerül neked.

5. Vásárolj a helyi piacon, helyi termelőktől! Organikus termékeket vehetsz, támogatod a helyi termelőket és az élelmiszerszállítás által keletkező széndioxid-kibocsátás is drasztikusan csökken.

6. Egyél kevesebb húst! Ha visszafogod magad a húsfogyasztásban, drasztikusan tudod csökkenteni az ökológiai lábnyomod nagyságát. Kezdheted kicsiben is, egy nap egy héten hús nélkül jó lesz első lépésnek.

7. Szerencsére a most divatos vintage stílus is kedvez az ökotudatos életmódnak. A turkálókban vásárolt ruhák nemcsak olcsóbbak, de a környezetünket is kímélik.

8. Gyorsabban töltsd a telefonod! Ha repülési módra állítod, gyorsabban tölt és energiát spórolsz. Mondjuk így töltés közben nem tud elérni senki. (Ami nem biztos, hogy olyan nagy baj, sőt, külön pluszt jelenthet.) 

9. Ne kapcsolgasd a termosztátot, így rengeteg energiát pazarolsz el! Maximum egy fokot állítsd fel vagy le, ha fázol, vagy ha meleged van és a pénztárcád a Földünkkel együtt boldog lesz. 

10. Hasznosíts újra az ajándékok csomagolásához bármit, ami a kezed ügyébe esik! Újságpapírt, régi csomagolóanyagot, bármit. Így spórolsz, nem veszel feleslegesen kidobandó papírt és egyedi, kézműves csomagolással lepted meg a szeretteidet. 

Ha ezek közül a tanácsok közül csak párat megfogadsz, már sokat teszel a környezetedért. Ami persze sablon szöveg, de igaz. A húsmentes napot mi már elkezdtük, és nem is olyan nehéz, mint amilyennek hangzik.

komment komment

környezetvédelem környezetszennyezés

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr6213284457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása