Zöldhullám

Meggyűlt a bajunk az ózonnal

Meggyűlt a bajunk az ózonnal

2015.05.09 zsoltmelinda

Még mindig problémát jelent a földfelszín közelében magas koncentrációban előforduló ózon Európa több országában, így Magyarországon is. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) most hozta nyilvánosságra a 2014-ben mért adatokat.

ozone-crc-mw-3d-vdw.jpg

Fontos tudni az ózonról, hogy ha a levegőben magas koncentrációban fordul elő, hatására kialakulhatnak súlyos szív- és érrendszeri, valamint légzőszervi megbetegedések, illetve a már meglévő betegségek tovább súlyosbodhatnak.

Az EU levegőminőségre vonatkozó irányelve a szennyezés négy szintjét különbözteti meg az alapján, hogy a részecske milyen mértékben károsítja az egészséget.

  • tájékoztatási fokozat: az ózon koncentrációja egy óra alatt átlagosan 180 μg/m3 (a nyilvánosságot tájékoztatni kell a veszélyekről)
  • riasztási fokozat: az ózon koncentrációja egy óra alatt átlagosan 240 μg/m3 (a hatóságoknak azonnali lépéseket kell tenniük)
  • hosszú távú cél: az ózon koncentrációja egy nap alatt maximum 120 μg/m3
  • célérték: a hosszú távú cél túllépése ne forduljon elő 25 napnál többször egy évben

2014-ben tehát összességében nem sikerült a célokat teljesíteni, azonban az értékek alacsonyabbak voltak a korábbi években mérteknél. Az adatokat 30 ország 1607 mérőállomásán rögzítették. És hogy Magyarországon hogy alakult a levegőszennyezés?

A hosszú távú célt túlléptük, egyébként az európai országok 80 százaléka járt hasonlóan.

Hét ország lépte túl a célértéket: Magyarországon kívül még Ausztria, Ciprus, Franciaország, Németország, Luxemburg és Spanyolország.

Továbbá túlléptük a tájékoztatási fokozatot is, a riasztási fokozatot azonban csak Franciaországnak sikerült elérnie, ott viszont ez négyszer is előfordult.

A kutatásról további részleteket itt talál>>> 

Ha kíváncsi arra, hogy Budapesten éppen hogy áll az ózon koncentrációja, itt megtekintheti>>> 

További városok mérési adatait pedig itt éri el>>> 

 

via European Environment Agency 

komment komment

levegő urbánus környezeti biztonság

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr457445862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása