Zöldhullám

Most már tényleg csináljon valaki valamit a klímaváltozással

Most már tényleg csináljon valaki valamit a klímaváltozással

2015.09.26 zsoltmelinda

A Föld lakosságának a kétharmada azt várja a decemberi párizsi klímacsúcstól, hogy minden országra vonatkozóan jogilag is kötelező érvényű megállapodás szülessen. 97 százalék szerint a csúcstalálkozón megfogalmazott hosszú távú célok között kell szerepelnie annak, hogy az évszázad végére nullára csökkentjük a kibocsátást.  

paris.jpg

Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének végrehajtását felügyelő szervezet (UNFCCC) kezdeményezésére végezték el a valaha legnagyobb volumenű globális közvélemény-kutatást (pdf). 76 országból (Magyarország nem volt köztük) összesen 10 ezer embert vontak be a felmérésbe, akik ugyanazon a napon, 2015. június 6-án részt vettek egy csoportos képzésen, melynek az volt a célja, hogy megfelelő tudás birtokában válaszoljanak kérdésekre. 30 afrikai, 15 amerikai, 18 ázsiai és 13 európai országban tartottak ilyen rendezvényeket, úgy válogatták össze a résztvevőket, hogy bekerült összesen 13 sziget is.

A kutatásból kiderült, hogy 78 százalék ’kifejezetten aggódik’ a klímaváltozás hatásai miatt, 97 százalék csak ’aggódik’. 63 százalék úgy gondolja, hogy akármi is legyen az ára, Párizsban lépéseket kell tenni azért, hogy a globális felmelegedés mértéke 2 fok alatt maradjon. 66 százalék úgy véli, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem lehetőség az életminőség javítására.

45 százalék mondta azt, hogy le kell állítani a fosszilis üzemanyagok kitermelését, közülük 34 százalék nagy olajexportőr ország állampolgára. 88 százalék szerint meg kéne adóztatni a szennyezőket.

Meglepő megállapítás, hogy az egyes országok, kontinensek, fejlett vagy fejlődő országok között a véleménykülönbségek nem voltak jelentősek. Christiana Figueres, a UNFCCC vezetője egyértelmű üzenetnek tartja a lakosság véleményét a döntéshozó felé, amit Párizsban nem hagyhatnak figyelmen kívül.

 

via Business Green 

 

komment komment

ENSZ párizsi klímacsúcs

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr897836152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása