Zöldhullám

Irán gyönyörűen kijátszotta a zöld kártyát

Irán gyönyörűen kijátszotta a zöld kártyát

2015.09.27 zsoltmelinda

„A környezeti problémák megtanították, hogy mi mindannyian, a Földön élő emberi lények, egy hajóban evezünk” – fogalmazott Hasszán Roháni New Yorkban az ENSZ fenntartható fejlődésről szóló találkozóján, melynek célja, hogy meghatározzák a 2030-ig tartó időszak céljait.

A környezetvédelem a szombati felszólalásában, amelyen a P5+1 delegáltjai is részt vettek, szokatlanul nagy hangsúlyt kapott.

cp3vzr8wgaalwtt.jpg

Forrás: Hasszán Roháni Twittere 

Az iráni elnök hétfőn, néhány órával Barack Obama után szólal fel a világszervezet éves közgyűlésén, és várhatóan beszámol majd arról, hogy állnak az atomprogramjáról szóló tárgyalások.

Roháni szombaton azt mondta, hogy az Irán és a nemzetközi közösség között az elmúlt két évben lezajlott folyamatok fenntartható feltételeket teremtettek egy regionális és globális együttműködésre, ennek részeként a környezet védelmére.

Irán együtt akar működni szomszédaival, hogy elősegítsék a fenntartható fejlődést regionális szinten. Az elnök ennek eszközei közé sorolta az aktív, környezetvédelemről szóló diplomáciát, az építő kapcsolatok kialakítását más országokkal, technológiák és ismeretek átadását, részvételt közös tudományos kutatásokban. Ezek célja összességében egy olyan fenntartható világ létrehozása, ami védett a környezeti fenyegetésektől.

Roháni szerint Irán térségének, melyet Nyugat-Ázsiának nevezett, környezeti fenyegetésekkel és politikai instabilitással kell megküzdenie, és ez a két kihívás nem elválasztható egymástól. Az egyre melegebb éghajlat, a folyamatos szárazság szorosan kapcsolódik a terrorizmushoz és a szélsőséges erőszakhoz. „Az emberek és a természet ellen elkövetett erőszak kettős csapást mér Nyugat-Ázsiára.”

A terrorizmus azokon a területeken tud megerősödni, amelyek elnyomottak és környezeti károk érték, a szélsőséges erőszak ezeken a helyeken észrevétlenül terjed át határokon. A következmények pedig még nagyobb szegénység és fokozott környezetkárosítás. Egy ország így nem hogy nem tud a fenntartható fejlődésre fordítani, hanem azzal kell küzdenie, hogy stabilitást és biztonságot teremtsen.

Roháni állítása szerint Irán kormánya elhivatott a környezet védelme mellett, így programjukban megfelelő egyensúllyal szerepel a gazdasági fejlődés és a környezet védelme, legyen szó például az iskolai környezeti nevelésről, a gátépítésekről, a tavak és a termőföldek védelméről.

Az ENSZ 2000-ben milleniumi fejlesztési célokat határozott meg, melyek megvalósítására a nemzetközi közösségnek 15 év állt rendelkezésére. Az akkor kitűzött feladatok között szerepelt a mélyszegénység, az éhínség és a járványok elleni küzdelem, illetve olyan alapjogok is, mint a megfelelő lakhatás biztosítása mindenkinek, a nemek közti egyenlőség biztosítása, az általános oktatás és a környezeti fenntarthatóság. A szombati találkozón az államok a következő 15 évre szóló tervekről tárgyaltak.

 

via Times of Israel 

komment komment

politika szegénység víz konfliktus ENSZ

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr577842830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása