Zöldhullám

Élmény vagy tárgy?

Élmény vagy tárgy?

2015.12.20 zsoltmelinda

Mit mond a tudomány, mit tegyünk, ha valakinek ajándékozással örömet akarunk szerezni? A válasz egyszerű: vegyünk tárgy helyett élményt. Ezzel az esetek legnagyobb részében még a környezetet is jobban meg tudjuk kímélni.

experi.jpg

Joseph K. Goodman és Sarah Lim, a washingtoni és a szöuli egyetem kutatói tanulmányukban arra jutottak, hogy ha valakit igazán boldoggá akarunk tenni, akkor lehetünk biztosak a sikerben, ha valamilyen élményt választunk számára.

Az első ok az adaptáció. Míg egy új tárgyhoz nagyon gyorsan hozzászokunk, egy élmény hatása sokkal tovább velünk marad, az életünk részévé válik, akár hosszú távon meghatározó lehet.

Egy élménnyel lényegesen kevésbé lehet mellényúlni, mint egy tárggyal, mert különlegesebb, személyre szabottabb, ráadásul jellemzően másokkal osztjuk meg, azaz az öröm megélése is jelentősen intenzívebb folyamatként zajlik. A megajándékozott általában azt is nagyra értékeli, hogy egy élmény kiválasztásakor gondosan és kreatívan kell eljárni, ha nem ismerjük a másikat eléggé, kicsi az esély a megfelelő program eltalálására.

Végül a meglepetés jelentőségét emelik ki, hiszen az utóbbi években egyre gyakoribbak az élmény ajándékok, de alapvetően még mindig mindenki tárgyakra számít.

A tanulmányban ugyan nem szerepel, de fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy tárgyak helyett élményt ajándékozni az esetek legnagyobb részében környezetkímélőbb, mint még jobban teletömni egy-egy lakást olykor teljesen felesleges eszközökkel. 

A Giving Happiness című tanulmány teljes terjedelmében itt érhető el>>  

komment komment

újrahasznosítás hulladék társadalmi biztonság

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr378187512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása