Zöldhullám

Tömeges éhhalált okozhat a klímaváltozás

Tömeges éhhalált okozhat a klímaváltozás

2016.03.06 zsoltmelinda

2050-re félmillió ember halálát okozhatja a klímaváltozás, ők azok, akik az addigra kialakuló élelmiszerhiány miatt nem jutnak majd az életben maradáshoz szükséges táplálékmennyiséghez.

soil.JPG

Újabb rémisztő adatokat számoltak ki arról, hogy milyen következményekkel jár, ha az emberiség nem képes jelentősen hatékonyabb lépéseket tenni a klímaváltozás elleni küzdelemben. Most épp a Lancet című orvosi szaklap publikált sokkoló eredményeket.

Ha az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása a jelenlegi szinten marad, az az élelmiszertermelés várható növekedését 35 éven belül harmadával csökkentené. Közben a népesség ugyanebben az időszakban 7 milliárdról 9 milliárdra nő, ami azt jelenti, hogy az élelmiszertermelésnek is növekednie kéne. Az ENSZ adatai szerint 2015-ben a világon 800 millió ember számított alultápláltnak, azaz a napi étrendjük nem biztosította energiaszükségletüket.

Számítani kell arra is, ami ront a helyzeten, hogy az élelmiszerpiac átalakulása a kínálat csökkenéséhez és az árak emelkedéséhez vezet. Ez pedig azt jelenti, hogy az étkezési szokások jelentősen átalakulnak, várhatóan egészségtelenebbül eszünk majd, hiszen egy klímaváltozás sújtotta világban sokkal nehezebb lesz hozzájutni friss zöldséghez és gyümölcshöz. A kutatók modellezése szerint Indiában és Kínában várható majd a legtöbb haláleset.  

 

via Gulf News

komment komment

klímaváltozás szegénység világvége élelmiszerbiztonság éhínség

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr998448238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása