Zöldhullám

Gleccserek közt játszott elégiát

Gleccserek közt játszott elégiát

2016.06.26 zsoltmelinda

Ludovico Einaudi olasz zongoraművész és zeneszerző Norvégia partjainak közelében, az olvadó gleccserek közt ült zongorája mellé, és játszotta el elégiáját a sarkvidéki jégtakaró megmentéséért.

arctic4.jpg

A sarkvidéki jégtakaró különösen fontos a bolygó klímája szempontjából, ezért is érdemel figyelmet, hogy az elmúlt télen volt a valaha legkisebb a jégtakaró kiterjedése, de ennél is fontosabb, hogy nyáron milyen mértékben csökken le a mérete. A globális hőmérsékletemelkedés okozta olvadás hatására megváltoznak az északi féltekén uralkodó légköri áramlatok, így a sarkkörről származó hideg levegő még délebbre tud nyomulni. Ennek eredménye tehát az is, hogy szaporodnak a szélsőséges időjárási jelenségek.

Einaudi a Greenpeace-szel közösen kampányol azért, hogy a politikusok tegyenek érdemi lépéseket a jégtakaró megmentésért. Ha nem változtatunk semmit, egy generáción belül nyaranta teljesen jégmentes lesz a sarkvidék, aminek beláthatatlanok a következményei.

A Wikipedia szerint az elégia görög eredetű szó, a lírai költészet egyik meghatározó műfaja, elmélkedő költészet. Az elégiában nem a friss benyomásokból közvetlenül fakadó érzelmek, hanem a visszaidézett benyomások, lelki szemlélődés, a visszaemlékezésekre épülő, azaz válasz érzelmek nyernek kifejezést.

komment komment

időjárás művészet globális felmelegedés

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr488844840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása