Zöldhullám

Óriási siker a nejlonszatyrok használatának korlátozása

Óriási siker a nejlonszatyrok használatának korlátozása

2016.07.30 zsoltmelinda

Jelentősen zuhant a nejlonszatyrok használata Angliában, mióta tavaly októberben bevezették, hogy az üzletekben nagyságrendileg 20 forintot kell fizetni értük.

1.jpg

A szigorítás óta eltelt fél év tapasztalatai alapján várható, hogy éves szinten 6 milliárd darab zacskóval kevesebbet használnak majd a bevásárlásokhoz. Az elmúlt hat hónapban 640 millió darab szatyor fogyott, míg 2014-ben egy teljes év alatt 7,64 milliárd.

Wales 2011-ben, Észak-Írország 2013-ban, Skócia pedig 2014-ben vezette be, hogy Angliához hasonlóan nagyságrendileg 20 forintnak megfelelő összeget kell fizetni minden nejlonzacskóért, és ott is hasonlóak voltak a tapasztalatok. Az első évben Wales 76, Észak-Írország 71, Skócia 80 százalékos visszaesést tudott felmutatni. 

Számos kutatás foglalkozik azzal, hogy milyen környezeti károkat okoznak a műanyagból készült szatyrok, amelyek nem bomlanak le, és nagy mennyiségben kerülnek az óceánokba. A Science című tudományos folyóirat szerint globálisan évente 8 millió tonna műanyag kerül a tengerekbe és az óceánokba. Számos vízi állat és madár életét veszélyezteti, hogy a zacskókat élelemnek gondolják, és megeszik, de a mozgásukban is korlátozhatják őket, ha nincs olyan szerencséjük, mint a Pakisztán partjainál csapdába esett teknősnek.

via BBC  

 

komment komment

hulladék műanyag

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr48925070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása