Zöldhullám

Még soha nem fogyott ennyi a legerősebb antibiotikumból az európai gazdaságokban

Még soha nem fogyott ennyi a legerősebb antibiotikumból az európai gazdaságokban

2016.11.05 zsoltmelinda

A humán gyógyászatban legerősebbnek számító antibiotikumokból rekordmennyiség fogyott az európai gazdaságokban, derült ki az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) felméréséből.

malacka.jpg

Itt azokról a gyógyszerekről van szó, amelyek kritikusan fontosnak számítanak a humán gyógyászatban, ezeket használják az életveszélyes fertőzések kezelésére. A jelentés megerősíti azokat az aggodalmakat, amelyek az állattenyésztésben az antibiotikumok túlzott használatáról szólnak.

Az EMA jelentésének teljes szövege itt (pdf) érhető el>>

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint ezeket a gyógyszereket a humán gyógyászatban is kizárólag szélsőséges esetekben szabad alkalmazni.

Évente 25 ezer ember hal meg Európában olyan betegségekben, amelyeket gyógyszereknek ellenálló baktériumok okoznak. Az antibiotikumokkal ugyanis az a helyzet, hogy minden esetben, mikor alkalmazzák, tesznek egy újabb lépést a rezisztencia kialakulása felé. Ha ezt azért teszik, mert valódi betegséget kell leküzdeni, a használat nem is kérdéses. A probléma része viszont az is, hogy nemcsak, hogy az emberek megeszik az antibiotikummal kezelt húsokat (amúgy ez minden húsra vonatkozik, még a halakra is), hanem hogy az így elfogyasztott húsokban lényegében ugyanazok a típusú antibiotikumok találhatóak meg, amelyeket az embereknek is felírnak az orvosok. Ez tehát azt jelenti, hogy úgy alakulhat ki az emberekben az antibiotikum-rezisztencia, hogy nem is tudnak róla.

Az EMA kutatásában az állategészségügyi célokra 2014-ben értékesített antibiotikumokat vizsgálta. 2013-hoz képest átlagosan 2 százalékkal csökkent az antibiotikum-használat, de egyes tagállamokban elérte a 12 százalékot is. Az adatok részletesebb vizsgálatából derül csak ki, hogy növekedett azoknak a típusú antibiotikumoknak az alkalmazása, amelyeket a humán gyógyászatban is csak a legvégső esetekben alkalmaznak. 

info_4_bar_chart_white.jpg

Forrás: Review on Antimicrobial Resistance (2011)

komment komment

antibiotikum élelmiszerbiztonság EU

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr3411932153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása