Zöldhullám

Jégkrémek, amiket nem ennél meg

Jégkrémek, amiket nem ennél meg

2017.09.06 Lord Green

Az utóbbi évek egyik legmelegebb nyara van mögöttünk, és a klímaváltozás miatt a helyzet a következő években sem sokat változik majd. Egyre jobban érezzük tehát a saját bőrünkön is a környezetszennyezés káros hatásait, ám egy díjnyertes projekt most erre még inkább felhívja a figyelmet.

cim.jpg

A képeken látható jégkrémek rendkívül ínycsiklandónak tűnnek, mégsem javasolnánk senkinek sem a megkóstolásukat. Az elsőre gusztusos nyalánkságok ugyanis három tajvani egyetemista diplomamunkájaként készültek – szennyezett vízből.

Hong Yichen, Guo Yihui, és Zheng Yudi ugyanis azt találták ki, hogy Tajvan száz különböző helyéről származó szennyezett vízből készítenek színes, első ránézésre kívánatosnak tűnő jégkrémet.

A fagyasztást követően poliészter gyantából készült másolatokat alkottak belőlük, amit egyenként be is csomagoltak, hogy végül egy kiállításon kössenek ki.

A 100 különböző csomagolású „jégkrém” mindegyike egy-egy tajvani forrásból származik és állít meglehetősen elgondolkodtató emléket a környezetszennyezés mértékének.

Az egyéves projekt keretében a három egyetemista folyók, kikötők, csatornák és egyéb források vizéből merített. „Az elején nem volt megfelelő felszerelésünk, csak mentünk és a szagok után dolgoztunk. Meglehetősen nehéz volt” – mesélte Hong Yichen.

5.jpg

„A legnagyobb szennyező a műanyag hulladék, a palackok, csomagolóanyagok, és így tovább. A mintákban látható szín az ipari hulladéknak és a festékek okozta elszíneződésnek köszönhető” – tette hozzá.

A projekt nem csak Tajvanon, de világszerte nagy sikert aratott, jó példaként szolgálva arra, hogy egy-egy ilyen ötlet (és persze a megfelelő kivitelezés) milyen fontos szerepet játszhat a figyelem felkeltésében.

(Fotó: facebook.com/PollutedWaterPopsicles)

komment komment

környezetszennyezés Tajvan

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr2712806330

Kommentek

süti beállítások módosítása