Az utóbbi évek egyik legmelegebb nyara van mögöttünk, és a klímaváltozás miatt a helyzet a következő években sem sokat változik majd. Egyre jobban érezzük tehát a saját bőrünkön is a környezetszennyezés káros hatásait, ám egy díjnyertes projekt most erre még inkább felhívja a figyelmet.
A képeken látható jégkrémek rendkívül ínycsiklandónak tűnnek, mégsem javasolnánk senkinek sem a megkóstolásukat. Az elsőre gusztusos nyalánkságok ugyanis három tajvani egyetemista diplomamunkájaként készültek – szennyezett vízből.
Hong Yichen, Guo Yihui, és Zheng Yudi ugyanis azt találták ki, hogy Tajvan száz különböző helyéről származó szennyezett vízből készítenek színes, első ránézésre kívánatosnak tűnő jégkrémet.
A fagyasztást követően poliészter gyantából készült másolatokat alkottak belőlük, amit egyenként be is csomagoltak, hogy végül egy kiállításon kössenek ki.
A 100 különböző csomagolású „jégkrém” mindegyike egy-egy tajvani forrásból származik és állít meglehetősen elgondolkodtató emléket a környezetszennyezés mértékének.Az egyéves projekt keretében a három egyetemista folyók, kikötők, csatornák és egyéb források vizéből merített. „Az elején nem volt megfelelő felszerelésünk, csak mentünk és a szagok után dolgoztunk. Meglehetősen nehéz volt” – mesélte Hong Yichen.
„A legnagyobb szennyező a műanyag hulladék, a palackok, csomagolóanyagok, és így tovább. A mintákban látható szín az ipari hulladéknak és a festékek okozta elszíneződésnek köszönhető” – tette hozzá.
A projekt nem csak Tajvanon, de világszerte nagy sikert aratott, jó példaként szolgálva arra, hogy egy-egy ilyen ötlet (és persze a megfelelő kivitelezés) milyen fontos szerepet játszhat a figyelem felkeltésében.
(Fotó: facebook.com/PollutedWaterPopsicles)
Kommentek