Zöldhullám

A hurrikánok legnagyobb áldozata

A hurrikánok legnagyobb áldozata

2017.09.12 Lord Green

Harvey, Irma (és a közelgő José) hurrikán, a hétvégi olaszországi ítéletidő – lassan mindenkinek be kellene látni, hogy a klímaváltozás nem csupán a tudósok kitalációja, hanem maga a kőkemény valóság. Nem lenne baj, ha a hurrikánok első és legnagyobb áldozata a klímaváltozás tagadása lenne.

irma_hurrikan_foto_instagram_com_brianbush904.jpg

Ha a tudósok nem lennének olyan visszafogottak és elegánsak, akkor most alighanem elárasztanák a Fehér Házat és Donald Trump elnököt a „mi megmondtuk!” üzenetekkel.

Ez persze aligha történik meg, de az tény, hogy az utóbbi hetek történései azokat látszanak alátámasztani, akik immár évek, évtizedek óta hajtogatják, hogy nagy baj lesz, ha nem változtatunk a szokásainkon.

Nézzük az elgondolkodtató tényeket!

Csapás csapás után 

Az idei év elején alig három hónap alatt öt különböző, egyenként is milliárd dolláros károkat okozó természeti csapás sújtotta az Egyesült Államokat, ami példátlan az ország történetében. 

Négy államot (Missouri, Oklahoma, Arkansas és Illinois) érintett a szélsőséges esőzések okozta áradás, melyben nem csak ingatlanok pusztultak el, de a termés és a mezőgazdasági infrastruktúra egy jelentős része is. 

Még igazán meg sem kezdődött a nyár, amikor az északkeleti országrészt rekordokat döntögető hőhullám érte el, az Egyesült Államok nyugati felében pedig olyan forróság volt, mint még soha a hivatalos mérések bevezetése óta. 

San Francisco belvárosában még pár napja is 41 C fokot mértek, Renóban pedig idén nyáron 14 olyan nap volt, amikor 38 fok felett volt a csúcshőmérséklet, amire 1937 óta nem volt példa. Ha ez nem lenne elég, 15 nyugati parti nagyvárosban ez volt minden idők legmelegebb nyara. 

Aztán pár hete érkezett a Harvey névre keresztelt hurrikán, amely önmagában tízmilliárd dolláros nagyságrendű kárt okozott, az amerikai történelem legdrágább időjárási eseményévé válva. 

Miközben Harvey Houstonban és más településeken pusztított, több mint 25 ezer tűzoltó próbálta meg felvenni a harcot közel 70 erdőtűzzel a nyugati parton. A hétvégén megérkezett az Irma névre keresztelt hurrikán és a nyomában már ott van José. 

Elnöki reakció 

Donald Trump amerikai elnök ehhez képest a májusban bemutatott költségvetési előterjesztésében egymilliárd dollárt vonna el Szövetségi Vészhelyzetkezelési Ügynökségtől (FEMA), a pénzt a mexikói határra tervezett fal építésére átcsoportosítva. 

Tavaly a Columbia University kiadott egy tanulmányt, mely szerint az elmúlt 30 évben az ember okozta klímaváltozás miatt az Egyesült Államok nyugati felében duplájára nőtt az erdőtűzzel veszélyeztetett területek aránya. Válaszul Donald Trump 300 millió dolláros forrásmegvonást terjesztett elő az amerikai erdővédelmi hatóság egyébként is szűkös tűzvédelmi költségvetéséből, és további 50 milliót venne el a megelőzésre szánt összegből. 

Azok, akik ellenzik a klímaváltozás kapcsán szükséges lépéseket azzal érvelnek, hogy az kifejezetten rosszat tenne a gazdaságnak. A másik oldal szerint viszont a mostanihoz hasonló hurrikánok, extrém melegek és erdőtüzek sokkal nagyobb károkat okoznak. 

Élőben látjuk a hatásokat 

A pennsylvaniai egyetem klímakutatója szerint egyáltalán nem véletlen egybeesés az, hogy egyre több pusztító erejű hurrikánnak vagyunk tanúi. Valós időben látjuk a klímaváltozás hatásait – mondta Michael Mann. 

„Az elmúlt néhány évben a tengerek felszínének hőmérséklete globálisan a legmelegebb volt a feljegyzések kezdete óta, a legerősebb hurrikánokat jegyeztük fel mind az északi, mind a déli féltekén, mind a Csendes-óceánon, mind az Atlanti-óceánon, ahonnan a jelenleg is tomboló Irma kialakult” - tette hozzá a kutató. 

Gabriel Vecchi, a Princeton Egyetem geofizika professzora szerint az ilyen erős ciklonikus tevékenység annak bizonyítéka, hogy az 1990-es évek közepe óta az Atlanti-óceánon a ciklonok aktív szakaszban vannak annak ellenére, hogy nem minden évben voltak erős viharok. 

„Élénk vita folyik a tudományos közösségben arról, mi okozza az elmozdulást a nyugodt időszakból. Néhányan úgy vélik, hogy a második világháború után az ipari szennyezés felerősödése miatt az Egyesült Államokban és Európában egyre több szennyező részecske került a levegőbe, ami blokkolta a Nap sugarait. Ez az óceánok lehűlését eredményezte, és csökkentette jelentős mértékben a hurrikán tevékenységet" - magyarázta Gabriel Vecchi. 

Vitatkozni persze lehet, csak közben a természeti csapások a jelek szerint egyre gyakrabban követik egymást. Így még az is lehet, hogy a hurrikánok legnagyobb áldozata a klímaváltozás tagadása lesz. 

(Fotó: instagram.com/brianbush904)

komment komment

klímaváltozás hurrikán Irma

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr9012822260

Kommentek

süti beállítások módosítása