Zöldhullám

Vészhelyzet testközelből

Vészhelyzet testközelből

2017.11.10 Lord Green

Reméljük, nem a jövőt látjuk éppen Delhiben, ahol annyira erős a szmog ezekben a napokban, hogy a légszennyezettséget mérő monitorok egyszerűen kiakadtak. Hétköznapi nyelvre lefordítva ez annyit tesz, hogy olyan belélegezni a levegőt, mintha napi 45 cigarettát szívna el az ember. Vajon hogyan élik meg ezt a túlzás nélkül pokoli helyzetet a helyiek?

delhi_szmog_foto_indianexpress_com.jpg

Delhiben olyan rossz a helyzet, hogy a hatóságok vészhelyzetet rendeltek el, aminek része az is, hogy egész héten zárva maradnak az iskolák. A metropoliszban helyenként a hivatalos légszennyezettségi index legmagasabb fokát, az 500-at is meghaladja a levegőben előforduló, egészségre káros szennyezőanyagok aránya.

A várost egyszerre sújtja a modern kor minden átka (legalábbis légszennyezettségi szempontból): egyrészt borzalmasan sok a dízelüzemű jármű, másrészt a helyiek előszeretettel (és persze kényszerből) fűtenek szénnel, és még a környező államok is rontják a helyzetet azzal, hogy növényi maradványokat tüzelnek el.

Delhi levegője egyébként hagyományosan rossz, a főváros Újdelhi (ami része a nagyobb egység Delhinek) az utóbbi években már megpróbált tenni ellene például a gépkocsik használatának korlátozásával, vagy azzal, hogy díjfizetésre kötelezték a városon áthajtó teherautókat, de (mint az elmúlt napok bizonyítják) sokra nem mentek vele. 

Hogyan élik meg a helyiek az innen, Európából kétségkívül pokolinak tűnő helyzetet? 

„Néha úgy érzem, felelőtlenség gyerekkel Delhiben élni”

A mérnökként dolgozó Amitesh Purwar például azt írta a Guardian brit lapnak, hogy a köd a hidegebb évszakban nem újdonság, így nem is lepődött meg, amikor egy reggel arra ébredt, hogy alig lát ki az ablakon. Csakhogy amikor feljött a nap, a helyzet ahelyett, hogy jobb lett volna, még rosszabb lett. 

„Mindenkinek kapar a torka a szmog miatt. A következő lépés az lesz, hogy nem mozdulunk ki a lakásból csak akkor, amikor az nagyon fontos” – írta Amitesh Purwar. 

Kaveri Sharma szerint ugyan vészhelyzet van, de egyébként minden folyik a maga medrében: „Minden szobában van egy légtisztító, de még így is csípi a szemünket a szmog. Gyűlölök arra gondolni, milyen hatással van ez a nagyon rossz levegőminőség a kisgyerekem egészségére. Néha úgy érzem, felelőtlenség gyerekkel Delhiben élni”. 

„Noha a hatóságok azt mondják, hogy az emberek ne menjenek sétálni, ne sportoljanak és az iskolák is zárva tartanak, ettől függetlenül minden folyik a maga medrében. Az emberek ugyanúgy beülnek a nagy autójukba, ráadásul általában egyedül, és égetik a szemetet” – írta le a helyzetet Kaveri. 

„Bűzlik, mint a benzin” 

„Tegnap kisétáltam az egyetem campusára, és a szmog szemmel látható volt a levegőben. Bűzlött, mint a benzin, és borzalmas volt belélegezni. Nem lenne szabad gyalog menni, vagy riksákat bérelni, de annak meg az a vége, hogy mindenki taxiba ül, ami csak tovább ront a helyzeten” – mesélte a Delhiben tanuló Kate. 

Végül idézzünk egy gondolatot Hxtrra véleményéből, már csak azért is, mert van mit megfontolni rajta. „Amikor maszkot viselek Delhiben, mindig elönt a bűntudat, hiszen a hozzám hasonló emberek a hibásak a jelenlegi válságért. Meg lenne a módunk rá, hogy kiköveteljük a vezetéstől a cselekvést, ehelyett ülünk a légkondicionált autóinkban, amikor pedig a légszennyezettség túl magas lesz, feltesszük a maszkot és megyünk tovább, mintha mi sem történt volna.” 

(Fotó: indianexpress.com)

komment komment

légszennyezés India Delhi

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr3813222805

Kommentek

süti beállítások módosítása