Zöldhullám

Kiderülnek Vancouver titkai

Kiderülnek Vancouver titkai

2015.07.26 zsoltmelinda

Áprilisban írtam arról, hogy Vancouver átáll teljesen zöld energiára, ami egyébként egyre népszerűbb jelenség, a világ számos városa jelent be sorra hasonlót. A kanadai város tehát arra készül, hogy 2050-re kizárólag megújuló forrásokból biztosítsa energiaszükségletét.

renewablecities.jpg

 Már most sem állnak rosszul, Vancouver 1990 óta 6 százalékkal csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását, miközben 30 százalékkal nőtt a lakossága, 20 százalékkal pedig a munkahelyek száma.

A város vezetése promózza is a módszerét, most Sadhu Johnston mesélt arról, hogyan lehet egy várost felkészíteni az átállásra. Az előadás alapvetően az aktuális fejleményekről szólt, de elhangzott például, hogy már 20 éve tudatosan próbálják csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást.

Néhány érdekesség a gondolatai közül:

  • Úgy kell egy város közlekedését megtervezni, hogy az emberek a lehető legtöbbet sétáljanak.
  • Fejleszteni kell a kerékpáros infrastruktúrát. Vancouver esetében 40 százalékkal megnőtt a munkahelyre biciklivel járók aránya, miután biztonságossá tették a kerékpárutakat.
  • A közösségi közlekedésben folyamatosan növelték az elektromos árammal működő járművek számát, majd ezt különböző ösztönző rendszerekkel kiterjesztették a gépjárművekre is
  • Ugyancsak ösztönözték az épületek zöldítését.
  • Helyi infrastruktúrafejlesztéssel pluralizálták az energiapiacot, hatékonyabbá tették a szennyvíz- és a hulladékgazdálkodást.

 Végül fontos gondolat, hogy nem szabad lineáris fejlődést várni, a folyamat hosszú, a megfelelő alapokat azonban időben le kell fektetni.

A teljes előadást itt lehet megnézni>> 

komment komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr967656866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása