Zöldhullám

Drasztikus zöldítésbe kezd Oslo

Drasztikus zöldítésbe kezd Oslo

2016.10.16 zsoltmelinda

Oslóban ötszörösére emelik az úthasználati díjakat azokon a napokon, amikor magasak a légszennyezettséget mutató értékek. A város már most téltől tervezi bevezetni a napi 160 norvég koronás összeget, ami majdnem 5500 forintnak felel meg.

oslo.jpg

Az intézkedés bevezetése előtt végzett kutatás azt mutatta, hogy ennyi pénz már elég ahhoz, hogy érdemben csökkenjen a légszennyezettség, arra számítanak, hogy 27 százalékkal kevesebben ülnének autóba.

Az autótulajdonosok érdekvédelmi szervezete (Norwegian Automobile Federation – NAF) nem ért egyet az ötlettel, szerintük a sürgősségi intézkedések helyett hosszútávra szóló tervekben kéne gondolkozni. Ilyen például az elővárosi parkolás vagy az iránybuszok fejlesztése.

Oslo számos nagyszabású tervvel készül javítani az életminőségen, 2020-ra ugyanis az 1990-es érték felére akarják csökkenteni a város kibocsátását. A reformok vonatkoznak a fűtési rendszerekre, a hulladékkezelésre és a közlekedés zöldítésére. 2019-től például a belvárosban betiltják az egyéni autóközlekedést, a közösségi közlekedésben pedig teljesen elhagyják a fosszilis üzemanyagokat.  

A fejlesztések a biciklisekre is gondolnak, Oslóban két bringasztráda épül, illetve parkolóhelyeket alakítanak kerékpárutakká. A cél, hogy Norvégia 9 legnagyobb városában 10 és 20 százalék közé növeljék a hétköznapokon a kerékpáros közlekedés arányát. Jelenleg Kristiansand áll a legjobban, de ott is csak 8 százalék biciklizik naponta.  

via Co.Exist

komment komment

bicikli légszennyezés közösségi közlekedés urbánus

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr411813913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása