Zöldhullám

Stockholm 2040-re megszabadul a fosszilis üzemanyagoktól

Stockholm 2040-re megszabadul a fosszilis üzemanyagoktól

2017.03.19 zsoltmelinda

Folytatódik bezzeg a svédek sorozatunk, ezúttal egy Stockholm polgármesterével készült interjúba botlottunk.

stckhlm.jpg

Karin Wanngård elektromos biciklivel jár dolgozni, kivéve ha nagyon erősen havazik, szeret turkálóban vásárolni, és megváltoztatva régi szokását most kevesebb húst eszik. Ő ezekkel a lépésekkel próbál hozzájárulni a Stockholm elé kitűzött ambiciózus célok megvalósításához, hogy a város 2040-re teljesen függetlenedjen a fosszilis üzemanyagoktól. Azt vallja, hogy kevés, ha egy politikus csak beszél valamiről, az igazi vezető a cselekvéseiről ismerszik meg. Karin Wanngård most 41 éves, és 2014 óta a svéd főváros polgármestere.

Stockholmban már múltja van a klímaváltozás elleni küzdelemnek. A 10 éve bevezetett dugódíjnak köszönhetően csökkent az autóforgalom, és nyáron utcákat zárnak le, hogy átadják őket a gyalogosoknak. Februárban jelentették be, hogy 2022-ben végleg bezárják a legrégibb szénerőművet, helyette biogázt fognak használni, amit komposztált kommunális hulladékból állítanak elő. Külön figyelmet fordítanak az energiahatékonyságra és a zöldítés számos más eszközére a fejlesztésekben, így például a lakóházak építésében.

Karolina Skog svéd környezetvédelmi miniszter egy brüsszeli konferencián arról beszélt, hogy a közlekedési szektort hogyan lehet átalakítani alacsony kibocsátásúra. A legjobb megoldás szerinte a zéró kibocsátású gyaloglás és biciklizés, de ha autózásról van szó, ami jelenleg szerves része az európai polgárok mobilitásának, akkor hosszabb távon az elektromos autóra kell átállni. Skog azt se felejtette hozzátenni, hogy ennek csak akkor van valódi értelme, ha az ehhez szükséges elektromos áramot megújuló forrásokból állítjuk elő. Amíg viszont ez az ideális állapot megvalósul, addig a fenntarthatóan előállított bioüzemanyagok felé kell fordulnunk.

„Meg kell hozni a merész döntéseket, és elfogadni, hogy vita alakul ki róla, hiszen később úgyis lenyugszik” – vélekedik az ambiciózus politikai célok kitűzéséről.

A svéd királyi család ugyancsak támogatja a klímaváltozás elleni küzdelmet, Szilvia királynő és Viktória hercegnő tavaly decemberben, a Nobel-díj átadásakor mindketten újrahasznosított anyagokból készült ruhákat viseltek. Wanngård szerint ezzel olyan példát mutattak, amiből népszerű trend alakulhat ki.

„Ha nem teszünk semmit, vagy csak folytatjuk ugyanazt, amit tegnap csináltunk, akkor a dédunokáink számára hatalmas kihívás lesz a túlélés.”

via Climate Central 

komment komment

Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr5912350657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása