Zöldhullám

A klímaváltozás elleni küzdelem teremthet békét Afrikában

A klímaváltozás elleni küzdelem teremthet békét Afrikában

2017.05.13 zsoltmelinda

A klímaváltozás elleni küzdelem választ adhat Afrika legsúlyosabb problémáira, így a szélsőséges szárazságra, a menekültekre és a több országban is zajló erőszakra.

pisz.jpg

A klímaváltozás hatásai keverednek a gazdasági nehézségekkel és a politikai konfliktusokkal, amelyek így megakadályozzák, hogy hosszú távon béke legyen Afrikában, mondta Musza Faki Mahamat, az Afrikai Unió elnöke. „Szoros a kapcsolat a klímaváltozás és a jólét, valamint a béke között a kontinensen.”

Az 55 tagállamból álló szervezet januárban megválasztott új elnöke arról is beszélt, hogy bár Afrika az egyik legkevésbé szennyező kontinens, a klímaváltozástól mégis ez a kontinens szenved a legtöbbet. A Szaharától délre fekvő Száhel-övezetben az aszály és az elsivatagosodás, illetve az egyre fiatalodó népesség, akiknek a körében egyébként egyre nagyobb a hajlandóság az elvándorlásra, megfelelő táptalajt jelent a terrorizmus és az emberkereskedelem számára. Afrika fiatal népessége azonban hatalmas potenciált jelenthet, ha sikerül őket arra ösztönözni, hogy ne az elvándorlást válasszák.

Afrika ugyanakkor hatalmas kihívások előtt áll, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adataiból például az derül ki, hogy Kelet-Afrikában 12 millió ember életét veszélyezteti éhínség a szárazság miatt. A humanitárius katasztrófa leginkább Etiópiában, Kenyában és Szomáliában fenyeget.  

Mahamat szeretné feloldani azt a dilemmát, hogy egy potenciálisan nagyon gazdag földrészen nagyon szegények az emberek.

via Reuters

komment komment

klímaváltozás Afrika

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr1812502881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása